http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2014/06/kl1.jpg

„Po co mi ta recenzja? Tylko na jedzenie będę dłużej czekał”, czyli kebab w Łodzi

Są takie lokale gastronomiczne, które bronią się same. Bez reklamy, marketingu i znanej franczyzowej nazwy. Niemal od pierwszego dnia zyskują wiernych klientów, stale utrzymując wysoki poziom.
Dziś będzie o jednym z takich lokali. Z pozoru – kebab jakich wiele, mały, kameralny lokal na łódzkim osiedlu Zarzew przy skrzyżowaniu ulic Tatrzańskiej i Grota-Roweckiego, posiada jedynie dwa stoliki wewnątrz. Robiąc zdjęcia do tej recenzji usłyszałem od właściciela, że jest mu bardzo miło, że o nim napiszę, ale i tak często ma prawdziwe tłumy. Rzeczywiście, w letnie popołudnie możesz tam poczekać w kolejce nawet 30 minut. 

kl4 kl5 kl7
Co wyróżnia ten lokal? Stała jakość. Przychodzę tam już ze 4 lata i zawsze dostaję danie tej samej jakości. Właściciel sam przygotowuje mięso (niestety tylko drobiowe), surówki i sosy. 
Do wyboru macie: tortillę, kebab, kanapkę i danie (zawierające mięso, frytki i surówkę), 4 sosy (ostry, łagodny, czosnek oraz urywającą twarz bardzo ostrą arabską pastę) i 3 surówki.

kl6
Ja zazwyczaj wybieram tortillę z mięsem zapiekanym z serem (za dopłatą 1 zł) oraz sos łagodny.
Danie od pierwszych kęsów jest bardzo sycące, ser dodatkowo dodaje całości soczystości. Mięso jest nałożone bardzo uczciwie i jego smak stanowi dominującą cześć potrawy. Mój znajomy za niewielką dopłatą kazał sobie nałożyć praktycznie samo mięso, ale nie polecam. Surówki są zdecydowaną częścią tego zestawu.
Cena kebaba w tortilli pokazanego na zdjęciu- 11 złotych.
Dodatkowym atutem tego lokalu jest mała lodówka z napojami (latem to wybawienie) i możliwość płacenia kartą. 

kl1 kl2 kl3

Autorem wpisu i zdjęć jest The Gluttonous Doctor