http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2016/04/9-1050x1400.jpg

Plac Izaaka – nowe food truckowe miejsce w Krakowie.

Już jutro, w sobotę 23 kwietnia na krakowskim Kazimierzu, u zbiegu ulic Ciemnej i Jakuba odbędzie się oficjalne otwarcie nowego food truckowego miejsca na kulinarnej mapie miasta. Wokół Walentego Kani, osoby, która przywraca do zbiorowej pamięci podroby jako jeden z rarytasów kuchni i pokazuje, że można przygotować je na wiele bardzo smacznych sposobów, skupiła się grupa ludzi, która postanowiła dać drugie życie niewielkiemu parkingowi ukrytemu pośród kamienic.

Oprócz wspomnianego Walentego Kani i jego przyczepy na Placu Izaaka parkować będą na stałe: Compadre – food truck specjalizujący się w daniach kuchni meksykańskiej, Potato Factory oferujący nowe spojrzenie na smażone ziemniaki oraz Trdelnik Tradycyjna Receptura gdzie możemy spróbować tradycyjnego ciasta o rodowodzie austrowęgierskim z przeróżnymi dodatkami. Już niedługo do tej grupy ma dołączyć jeszcze food truck z daniami kuchni indyjskiej.

Swoje kulinarne zwiedzanie rozpocząłem od wizyty w Potato Factory. Jak dowiedziałem się od osoby przygotowującej dla mnie ziemniaki, są one wstępnie marynowane w przyprawach a następnie smażone na roślinnym tłuszczu. Nie mniejszą uwagę przykłada się w Potato Factory do sosów, wszystkie są przygotowywane przez załogę food trucka z najwyższej jakości składników. Pośród sosów których udało mi się spróbować znajduje się również sos wegański, więc miejsce to jest przyjazne nie tylko wegetarianom ale również weganom. Wszystkie sosy były obłędne, ich największym problemem jest jednak to, że same ziemniaki po prostu wyrywają z butów. W temacie ziemniaków w Krakowie, w tym momencie zostawiają wszystkie frytki i inne cuda daleko w tyle. Uwierzcie mi, tak dobrych ziemniaków jeszcze w Krakowie nie jadłem. Jeśli podobnie jak ja jesteście fanami tego niepozornego warzywa biegnijcie do Potato Factory, a uśmiech jeszcze długo nie zejdzie Wam z twarzy.

7123Po zjedzeniu najlepszych ziemniaków w życiu udałem się do Walentego Kani żeby spróbować grillowanej białej kiełbasy. Kiełbasa dokładnie taka jak lubię, grubo zmielona, odpowiednio tłusta i idealnie przyprawiona, po prostu doskonała. Ale to nikogo nie powinno dziwić. Każdy kto raz spróbuje dań przygotowanych w tej przyczepie, będzie do niej wracał.

4

Na deser postanowiłem spróbować Trdelnika z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Pięknie przypieczone z wierzchu ciastko z przyjemnie skarmelizowanym cukrem, wysmarowane wewnątrz sporą ilością dobrej jakości masła orzechowego i jeszcze dodatkowo obsypane orzeszkami. Idealna słodko słona kompozycja, chrupiące z wierzchu ciasto wypełnione lejącą się masą i chrupiącymi pod zębami orzeszkami. Bardzo smaczne.

5 6Kilka dni później pojawiłem się ponownie w tym samym miejscu, tym razem celem była kanapka z wieprzowiną od Compadre. Po szybkim spojrzeniu na menu, zamówieniu i kilku minutach oczekiwania otrzymałem sporych rozmiarów zawiniątko. Z wnętrza rozkrojonej bułki uśmiechała się do mnie karkówka wieprzowa, guacamole, pasta z fasoli i przede wszystkim liście kolendry, które uważam za element nieodzowny w kuchni meksykańskiej. Wyglądało to świetnie, smakowało jeszcze lepiej, miękkość mięsa, delikatna ostrość pasty z fasoli i gładka konsystencja odświeżającego guacamole otoczone smaczną i nie rozpadającą się bułką. Bardzo udana i warta powtórzenia kompozycja.

8 9 10

Podsumowując, zapraszam wszystkich na oficjalne otwarcie nowego food truckowego miejsca w Krakowie. Myślę, że na Placu Izaaka każdy znajdzie coś dla siebie, jest różnorodnie, jest smacznie, jest sympatycznie. Polecam.

Michał Turecki

Strona wydarzenia: https://www.facebook.com/events/1076408235751656/

Plac Izaaka – https://www.facebook.com/placizaaka/

Walenty Kania – https://www.facebook.com/Walenty-Kania-Kuchnia-dla-odwa%C5%BCnych-422677117842271/?fref=ts

Potato Factory – https://www.facebook.com/potatofactoryfoodtruck

Trdelnik Tradycyjna Receptura – https://www.facebook.com/trdelnikkrakow/

Compadre – https://www.facebook.com/compadrefoodtruck/




There are no comments

Add yours