close
Pizza z sieciówki, dobry pomysł?

Pizza z sieciówki, dobry pomysł?

0udostępnień

W naszym kraju możemy znaleźć kilka zagranicznych sieci gastronomicznych, jednym tchem każdy wymieni McDonald’s, KFC, Burger King, Pizza Hut i pewnie jeszcze kilka innych. A polskie sieci? Nie każdy wie, że Dominium Pizza to polska marka, a pierwszy lokal pod tym szyldem został otwarty w kwietniu 1993 roku przy ulicy Złotej w Warszawie. Obecnie pod tą marką działa ponad 60 lokali, zlokalizowanych w tzw. Food Courtach w galeriach handlowych, ale nie tylko (w Kielcach np. mają lokal na Rynku – Żorż). Dominium Pizza zajmuje się również prowadzeniem restauracji na Kasprowym Wierchu, Gubałówce czy Górze Żar. Jakiś czas temu rozpoczęła się ekspansja sieci na… wschód. Kilka lokali sieci Dominium działa w Bukareszcie. Tyle o historii a jak wygląda teraźniejszość? W okolicy mojego miejsca zamieszkania jest kilka niezłych pizzerii, jedną nawet jakiś czas temu opisywałem, dlatego nie ciągnęło mnie specjalnie w ramiona Dominium. Pewnego dnia pogoda sprawiła, że nie udało nam się dojechać w miejsce, w którym chcieliśmy zjeść i znaleźliśmy się w krakowskiej Galerii Bonarka.

Z tego co zauważyłem lokale tej sieci wyglądają podobnie, niezależnie od tego gdzie się znajdują, wystrój nie powala, ale też nie o to tutaj chodzi. Siadamy przy stoliku, natychmiast pojawia się kelnerka z menu, nieczytelnym strasznie, ale to nie wina obsługi. Po chwili udaje się nam wybrać jedną z kompozycji, składamy zamówienie i czekamy.

Po chwili na stole pojawia się 1,5 litrowy dzban piwa i dwie szklanki, piwo umila niezbyt długi czas oczekiwania na pizzę.

dzban piwaNie więcej niż piętnaście minut od zamówienia na stół trafia zamówiona przez nas pizza hamburger w rozmiarze XXL na super cienkim cieście. Wygląda całkiem nieźle, choć XXL nie jest gigantyczne, a wołowina wygląda trochę dziwnie.

pizza hamburgerChwilę odczekujemy i zabieramy się do jedzenia. Wprawdzie dostaliśmy noże i widelce ale ja nawet w lokalu nie umiem jeść pizzy inaczej niż rękoma. Pierwszy gryz, czuję bardzo kwaśny sos pomidorowy, opcje są dwie, albo jest robiony na miejscu z niezbyt słodkich pomidorów (swoją drogą nie wiem gdzie o tej porze roku można znaleźć niesłodkie pomidory), albo skwaśniał. Drugi gryz, czuję dobrej jakości ser i całkiem niezłą szynkę. No i wszystko byłoby pięknie gdyby nie wspominana już przeze mnie wołowina. Długo zastanawiałem się z czym mi się kojarzy ale w końcu do tego doszedłem. Smak skojarzył mi się z pokrojoną w kostkę konserwą turystyczną, którą później ktoś odsmażył na patelni. Ani to nie przypomina wołowiny, ani nie jest dobre. Zdecydowanie nie jest dobre. Taki jeden mały element, kilkanaście małych kosteczek rozsypanych po pizzy burzy cały całkiem niezły obraz dania.

pizza hamburger1 pizza hamburger2 pizza hamburger3Dojedliśmy pizzę, dopiliśmy piwo, byliśmy syci, ale nie jakoś przesadnie zadowoleni. Rachunek wyniósł około 48zł w tym 12,90 za dzban piwa. Nie największa pizza kosztuje 36zł, czy to dużo? W dostawie w zwykłych pizzeriach, placek podobnych rozmiarów kosztowałby pewnie podobne pieniądze, no może trochę mniej. Czy warto? Ja jeśli sytuacja mnie do tego nie zmusi nie odwiedzę w najbliższym czasie Dominium po raz kolejny. Wystarczy mi na jakiś czas. Jest wiele miejsc serwujących lepszą i zapewne tańszą pizzę.

Michał Turecki.

Dominium Pizza, ul. Kamieńskiego 11, Bonarka City Center Kraków

Ceny:

Dzban piwa Carlsberg (od poniedziałku do czwartku) – 12,90zł

Pizza Hamburger XXL – 35,90zł

Strona na Facebooku: https://www.facebook.com/PizzaDominiumPL

Strona internetowa: http://www.pizzadominium.pl/

Jabłko czy gruszka? Recenzja cydrów z Warki

Tym razem bułki, czyli wizyta w Duża Buła

Dodaj komentarz