http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2014/06/image2-1050x787.jpeg

Pizza z pieca, czyli wizyta w Pizza Truck

Na sobotnim zlocie food trucków miało miejsce parę debiutów. Na początek opiszę Wam pokrótce jeden z nich, czyli łódzki Pizza Truck. Sam pomysł na food truck jest bardzo fajny i co najważniejsze – nowatorski (no, we Wrocławiu już podobny truck działa, ostatnio pisałem  też  o takim biznesie TU – Żorż). Właściciele postanowili zamontować piec opalany drewnem w jednej części ciężarówki, a w drugiej zrobić przedział socjalny. Zamawiamy pół parmeńskiej ( 23 zł ) oraz pół cztery sery ( 20 zł ).

image-2W oczekiwaniu na pizzę dowiadujemy się, że większość składników sprawdzają z Włoch, a sam przepis na ciasto był przez nich długo dopracowywany w zaprzyjaźnionej piekarni. Czasu na rozmowę nie mieliśmy zbyt wiele, ponieważ pizza trafia do pieca dosłownie na kilka minut.

imageW czasie kiedy piec jest bardzo rozgrzany czas ten spada nawet do dwóch minut. Przejdźmy teraz do samej pizzy, która jest naprawdę świetna. W mojej opinii lepsza niż w niejednej pizzerii stacjonarnej. Ciasto jest cieniutkie, chrupiące, bardzo dobrze utrzymuje składniki.

image-1 image-3Parchy, których fanem w pizzy jestem, nie są zbyt wielkie, również chrupiące. Jeżeli chodzi o składniki na pizzy, to nie ma im zupełnie niczego do zarzucenia. Wszystkie były bardzo smaczne. W serowej dominowały raczej słone, niż ostre sery. Ta pizza przypadła do gustu Kaszpirowi, który fanem zieleniny nie jest. Ja natomiast rozsmakowałem się w pizzy parmeńskiej z szynką parmeńską oraz rukolą. Podsumowując, jest to bardzo ciekawy i udany debiut. Zdecydowanie pozycja godna polecenia wszystkim fanom pizzy, ponieważ za nieduże pieniądze dostajemy naprawdę świetną jakościowo oraz smakowo pizzę.

Pizza Truck na Facebook: https://www.facebook.com/PizzaTruckLodz

Pizzą zajadał się Marcin Malinowski, nasz człowiek w Warszawie




There are no comments

Add yours