http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2013/04/cygi2.jpg

O kulturze palenia, palących i tych, co nie palą … słów kilka

Autorem wpisu jest Arkadiusz Brodziński.

Palenie tytoniu towarzyszy ludziom już od wieków i mało osób wie, że to Krzysztof Kolumb przyczynił się do popularyzacji tytoniu w Europie. Przez wieki ludzie oddawali się przyjemności palenia i dopiero w latach 60-tych XX wieku stwierdzono szkodliwy wpływ tytoniu na zdrowie. Palenie może być przyczyną zachorowań na raka, nawet przyczyną śmierci, każdy palący o tym wie. Mimo to 10 milionów Polaków pali papierosy, cygara i cygaretki- świadomie. Wiedzą co im grozi, a mimo to chcą oddawać się tej przyjemności/temu nałogowi (niepotrzebne skreślić).

To dojrzały i w pełni odpowiedzialny wybór dorosłych ludzi. Więcej ! Robią to legalnie, kupują legalny produkt, z którego budżet Państwa ma rocznie z samej akcyzy około 10 miliardów złotych !!! To normalne, że niepalący nie powinni być narażani na wdychanie dymu tytoniowego. To oczywiste, że w restauracji chcemy zjeść posiłek, czując tylko zapach zamówionego dania. Niepalący mają swoje prawa i bardzo dobrze, ale palacze też muszą mieć swoje prawa. Niech oddają się swojej przyjemności w cywilizowanych warunkach. Każdy palący chciałby mieć możliwość pójścia w wolnej chwili ze znajomymi do pubu czy kawiarni, usiąść w wygodnej sofie, zamówić piwo, kawę lub lampkę koniaku i zapalić. To właściciel lokalu powinien decydować czy prowadzi lokal dla palących czy nie. Nikt nie powinien mu tego narzucać. Bo jeżeli to rodzaj prohibicji- to zakażmy palenia w ogóle. Jeżeli jest legalne- to stwórzmy miłośnikom tytoniu możliwość kulturalnego spalenia papierosa, cygaretki czy cygara. Bo dla nich to nie tylko przyjemność, ale czynność, która przyczynia się do wielu pozytywnych rzeczy.

Szczególnie palacze cygar mają swoją kulturę i pewne rytuały wymagające pewnej przestrzeni i zasad. Cygaro to wyrób wyjątkowy, wymagający odpowiedniej atmosfery, czasu i miejsca. To także szczególny, prestiżowy gift, misternie stworzone dzieło na specjalne okazje. Cygaro poprzez swój proces powstawania jest wyjątkowe- ręczna praca w nie włożona nadaje mu szlachetności, charakteru i ekskluzywności. To luksus w czystej postaci. Chwile z cygarem to magiczny czas, gdyż palenie może zaostrzyć apetyt, odmienić smak, uwolnić tęsknoty. Dobre cygaro pozwala odizolować się od świata zewnętrznego, skupić się na tym co dobre i przyjemne. Cygara kojarzone są jako najbardziej luksusowe pośród wszystkich rodzajów tytoniu. Nie pali się ich z przypadkowymi ludźmi, w przypadkowych miejscach. To proces, który wymaga odpowiedniego przygotowania, kojarzy się z elegancją i wyrafinowaniem. W przypadku cygar bardzo często najważniejszy jest rytuał ich palenia- powtarzalność pewnych czynności związanych z zapalaniem cygara, spokój chwili, aromat. To wszystko składa się na zwyczaj, który kojarzy się z relaksem, przyjemnością, refleksją. Odcienie smakowe cygar są nieskończone, towarzyszące im wrażenia zmysłowe nieograniczone. Palenie cygar stało się rytuałem utożsamianym z wyrafinowaniem właściwym wyższym sferom, z luksusem, z bogactwem.

To jednak produkt dla każdego, kto szuka wyjątkowych smaków, zapachów, nigdzie nie spotykanych odczuć, atmosfery wyjątkowości, radości i ceremoniału. Podczas palenia narząd smaku i węchu powinien być w jak najlepszym stanie. Ciężkie i mocne cygara zapalamy po obfitym i tłustym posiłku. Analogicznie, lekkie cygara są najlepszym dopełnieniem posiłku złożonego z dań lekkich. Jeśli palimy kilka cygar dziennie, zawsze wypalamy je w porządku: od najsłabszego do najmocniejszego. Cygara trzeba palić z umiarem, bo każdy nałóg – nawet tak szlachetny, jak palenie cygar – gdy przesadnie się mu oddać, przestaje być zaletą dżentelmena, a staje się jego wadą. Cygara palimy więc najwyżej raz, dwa razy dziennie. Jeśli w towarzystwie, to najlepiej po posiłku, w specjalnie do tego przygotowanym pokoju. Najlepiej palić je do koniaku, dobrej whisky czy kawy.

Jeżeli jesteście za tym, aby można było palić, nie przeszkadzając niepalącym, ale w warunkach na poziomie, polubcie stronę na facebook:

www.facebook.com/tolerancjadlapalacych

Galeria: KUKANIA Poznań – event cygara, zdjęcia ze spotkania i prezentacji cygar 10 maja 2012 r.(udostępnione dzięki cigarsworld.pl)