close
Nowy Jork – część 2. Bajgle

Nowy Jork – część 2. Bajgle

0udostępnień

Historia nowojorskich bajgli zaczyna się w XVII wieku w Krakowie. To tutaj prawdopodobnie wymyślono pieczywo, które przed pieczeniem było gotowane. Około 1900 roku bajgle razem z żydowskimi piekarzami trafiły do Nowego Jorku, gdzie w 1907 roku założono The International Beigel Bakers’ Union (obecnie już nie istnieje), a receptura była ściśle chroniona i przekazywana wyłącznie członkom Unii. W 1927 roku polski Żyd, Harry Lender założył pierwszą poza Nowym Jorkiem piekarnię bajgli w New Hampshire w stanie Connecticut, gdzie produkował zamrożone bajgle i upowszechnił je wprowadzając do supermarketów, ale to Nowy Jork pozostaje niekwestionowanym miastem – królem bajgli. Wystarczy wspomnieć, że są one tak popularne w Big Apple, że wypadki przy ich krojeniu są główną przyczyną przyjęć na ostry dyżur w niedzielne poranki. 

A więc jesteśmy w Nowym Jorku, pora wpaść na bajgla. Ruszamy więc na Lower East Side, gdzie pod adresem 179 E Houston St znajdziemy otwarty w 1914 roku lokal o nazwie Russ & Daughters.

Wybrałem „everything bagel”, czyli bajgla z ziarnami, do tego kremowy serek, chrzan i wędzonego łososia. Koszt kanapki – 12 $ plus tax, czyli łącznie 13.07 $.

Jak smakowało? Doskonale. Idealny bajgiel o zwartym cieście, świetny serek, lekka nuta chrzanu i soczysty, intensywny w smaku i zapachu łosoś. Ta legenda nie zawiodła i cieszę się, że dostałem dokładnie to, czego oczekiwałem.

Innego pysznego bajgla zjadłem w Leo’s Bagel. Kolejka przed tym lokalem to podobno norma. Ale zapach unoszący się z wnętrza na ulicę wszystko tłumaczy. Odstaliśmy swoje i zamówiliśmy czosnkowego bajgla z kremowym serkiem i warzywami.

Pyszny bajgiel, idealny na śniadanie. Sprawił mi dużo radochy z jedzenia. Wybór pieczywa jest naprawdę duży, jeśli nie lubicie czosnku, to macie do wyboru kilkanaście innych „smaków”.

Podsumowując: jeśli będziecie w Nowym Jorku to bajgla zjeść musicie. Warto jednak iść w miejsce, gdzie dostaniecie produkt naprawdę dobry jakościowo, bo ceny bajgla z dodatkami dochodzą nawet do 16 $, więc nie są to tanie kanapki. Ale dobry bajgiel zjedzony gdzieś na nowojorskiej ulicy lub w klimatycznej knajpce z pewnością wywoła na Waszych twarzach uśmiech zadowolenia. Za obie opisane tu miejscówki ręczę, nie zawiedziecie się.

Russ & Daughters – http://www.russanddaughters.com

Leo’s Bagel – leos bagel ny

Partnerami wyprawy są:

Dobre z Lasu

 Polsko – Słowacka Unia Kredytowa.

Patronat medialny nad wyprawą objął Dziennik Związkowy z Chicago.

Nowy Jork – część 1. Nowojorskie food trucki

Nowy Jork – część 3. Katz’s Deli – tak smakuje legenda

Dodaj komentarz