http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2015/12/61-1050x1400.jpg

Najlepszy kebab w Krakowie?

Jak to zwykle bywa, o lokalu który chcę dzisiaj opisać, dowiedziałem się przypadkiem, przeglądając jedną z grup fejsbukowych, do których należę. Trafiłem tam na wpis osoby zachwalającej niedawno otwarte miejsce. Osoba ta chwaliła zwłaszcza kebab z jagnięciny, twierdziła, że przygotowuje się go ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa, a nie z mielonki przemysłowej jak niemal wszędzie indziej w Krakowie. Na dobrego kebaba ochotę mam zawsze, więc następnego dnia pojawiłem się pod Quick House & Choco Kebab przy Zwierzynieckiej 12 w Krakowie.

1

Lokal jest malutki, nie wiem czy miejsc w środku jest na 10 osób, dwa stoliki, wysokie barowe krzesła, za ladą krząta się kilka osób z obsługi, jest czysto i przyjemnie pachnie. Omijam duży napis ‘choco kebab’ widoczny w menu i proszę o kebab z jagnięciny w tortilli. Niestety jest wtorek, a jagnięcina wyszła w weekend. Zwykle odpuściłbym, nie lubię kiedy w lokalach brakuje czegoś co jest widoczne w menu. Zamawiam kebab wołowy z łagodnym sosem i siadam przy jednym ze stoilków.

2 3

Po kilku, może kilkunastu minutach w moje ręce trafia bardzo przyjemnie wyglądające zawiniątko. Przyrumieniona lekko puszysta tortilla nie próbuje nawet ukryć przede mną pięknie przyrumienionych wołowych kotlecików. Muszę przyznać, że prezencja na pięć z plusem.

4 5 6

Wgryzam się w kebaba i uśmiecham się w duchu. Genialnie przyprawione mięso i świetna jego konsystencja, mimo że wolałbym żeby było przygotowane nieco krócej i bardziej w kierunku medium niż well done, to bardzo mi smakuje. Do tego klasyczne dodatki, ale w ilości bardzo skromnej, co mi odpowiada. Mniej więcej w połowie jedzenia trafiam na moment, gdy tortilla wypełniona jest jedynie dwoma kotlecikami i odrobiną sosu. To zdecydowanie najszczelniej wypełniony mięsem kebab w Krakowie. Nigdy jeszcze nie widziałem, żeby ktoś do tortilli zapakował tyle mięsa a pragnę przypomnieć, że to nie mielonka przemysłowa a robione na miejscu i na miejscu przyprawiane wołowe mielone kotleciki.

7 8

Miałem jeszcze odwiedzić to miejsce i spróbować jagnięciny, ale jakoś się nie złożyło. Podejrzewam, że jagnięcina jest jeszcze lepsza, ale wypowiadać się nie będę, bo nie próbowałem. Wiem jedno – to najsmaczniejszy kebab jaki jadłem w Krakowie i jeden z najsmaczniejszych jakie jadłem w życiu. A cała przyjemność kosztowała mnie zaledwie 14 złotych.

Może kiedyś uda mi się spróbować jagnięciny, ale tak naprawdę to już kebab wołowy ma wszystkie inne krakowskie przybytki oferujące ten przysmak pod sobą. Będę wracał.

Michał Turecki

Ceny:

Kebab wołowy w tortilli – 14zł

Quick House Grill Bar ul. Zwierzyniecka 12, Kraków

Profil na facebooku: https://www.facebook.com/quickhousekrakow