http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2013/08/kanapka2.jpg

Najgorętsze miejsce w Poznaniu, czyli Qń w TACZAKA 20

Poznańska ulica Taczaka to jedno z tych miejsc, o którym w ostatnich miesiącach, zrobiło się Niezwykle Głośno! Jeżeli ktoś mieszka w stolicy Wielkopolski, to albo na pewno już tu był albo od kogoś o tym miejscu słyszał albo przeczytał o tym, co tu się dzieje, w mediach.

Idea stworzenia czegoś wyjątkowego na tej ulicy, która zawsze kojarzyła się z szarością i smutkiem, jest pomysłem wydawałoby się równie szalonym, jak włożenie do chorej szczęki złotego zęba (każdy kto był na ul. Taczaka kilka lat temu wie o czym mówię). A pomysł zmiany ulicy Taczaka w Kreuzberg’a*, wydawał mi się nierealny i niemożliwy, dopóki nie pofatygowałem się tam osobiście.

1 2 3 4 5 972203_546890698700373_471674218_n 998013_546890728700370_385396489_n 998713_546890812033695_1863763700_n

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PGm_6qUulw8

Wybieram lokal o nazwie „TACZKA 20”, bo to o tym miejscu, wydaje mi się, mówi się najgłośniej

(https://www.facebook.com/TACZAKA20?viewer_id=100006540360564).

Niewielki lokal w formie knajpki. Jest godzina śniadaniowa. Spoglądam w kartę – to krótkie, zwięzłe, jasne i zachęcające menu, bez zbędnych udziwnień.

IMG_0340

Fajny pomysł na lekkie (dla organizmu i kieszeni :) ) śniadania w cenie 10 zł serwowane do godz.12.00: na słodko (twarożek wiejski, banan, dżem, miód, tosty, kawa lub herbata do wyboru) i klasyczne (szynka, ser żółty, pomidor, ogórek, tosty, kawa lub herbata).

Poza tym w menu znajdziemy również m.in. 4 rodzaje kanapek na ciepło – 9 zł (buła pszenna w stylu ciabatty zagrzana razem ze składnikami w opiekaczu), 2 rodzaje kanapek grillowanych – 10 zł (w stylu panini – zgrzewane z serem i składnikami w grillu), 4 rodzaje sałatek – 15zł (z mozzarellą, gruszką, łososiem lub grillowanym kurakiem), 2 rodzaje makaronów i ciasta. Wszystko stworzone na miejscu. Celowo użyłem słowa „stworzone”, bo kiedy się tam jest, to ma się wrażenie, że tworzą tam małe arcydzieła kulinarne :)

 

Ja zamawiam kanapkę grillowaną z mozzarellą, Pesto, suszonymi pomidorami, rukolą i wodę dla ochłody.

kanapka kanapka 4 kanapka 5 kanapka1 kanapka3 (2) kanapka3 kanapka4

Kanapka świetna, co widać też na zdjęciu. Świeża, pożywna bułka. To danie niezwykle proste, ale jakże genialne w smaku. Nie ma w nim miejsca na jakąś rewolucję kulinarną, ale tym cudeńkiem naprawdę chciałoby się rozpoczynać niemal każdy dzień. Idealna kompozycja dla moich kubków smakowych. Pesto + smak ulubionych suszonych pomidorów + cudowna chrupkość buły sprawiają, że z pozoru zwykła kanapka urasta do rangi czegoś niebanalnego.

Popijając wodę, widzę ludzi zachwycających się kawą i już mi świta w mojej główce, że będę musiał jej spróbować, bo zachwyt tych ludzi jest ogromny. Nie zdawałem sobie sprawy, że przy jednym małym łyku kawy może popłynąć tyle „achów” i „ochów”, to była naprawdę niezła wiązka zachwytów. Wchodzę ponownie do środka i rozglądam się jeszcze dokładniej. Krótko mówiąc, Qń który najczęściej jada streetfoodowo, w tej klimatycznej knajpce, w takim otoczeniu, czuje się również dobrze – to niezwykle klimatyczne miejsce.

IMG_0337 IMG_0341 IMG_0342 IMG_0344 konkurs 1

Zazwyczaj raczej tego nie robię, ale pozytywnie oszołomiony tą knajpką, poprosiłem właściciela, by jeśli ma chwilę, to żeby dosiadł się do mnie i porozmawiał ze mną o tym wszystkim co tu się dzieje, bo poczułem, że to miejsce wyjątkowe, a człowieka z taką pasją w oczach nie spotkałem już dawno! To miła, bardzo otwarta na ludzi osoba. Z wielkim zainteresowaniem słuchałem jego opowieści o idei tego miejsca, o tym jak powstawało, jak się narodziło, ale najbardziej o szczęściu, które czuł gdy lokal oprócz ogromnej sympatii klientów zaczął otrzymywać jeszcze nagrody i wyróżnienia („Taczaka 20” zdobyło m.in. nagrodę główną w kategorii wnętrze publiczne http://hgdesign.pl/845/zwycieskie-projekty-konkursu-foornifest/ oraz wyróżnienie jako jedno z 4 miejsc w Polsce za wystrój ( http://petitepassport.com/2012/04/19/new-spot-taczaka-20-poznan/#more-12018 )

Nie znam się na architekturze, ale jednego jestem pewien, chcę w tym uroczym i smakowitym miejscu z duszą, przy dźwiękach muzyki odtwarzanej z winylowych płyt, spędzać jak najwięcej czasu.

Zamawiam dużą czarną kawę z aeropressu – 10 zł (urządzenie poliwęglanowe do przygotowywania pełnego espresso o głębokim smaku. Oczywiście nie jest to typowe espresso, uzyskiwane w ekspresach wysokociśnieniowych, bowiem trudno tutaj o ciśnienie zbliżone do 9 Bar, ale osiągane efekty przekraczają najśmielsze oczekiwania, jeśli chodzi o znakomitość i głębię smaku). 

IMG_0335

i dwa ciasta: ciasto dnia z malinami – 8 zł oraz Słodki przysmak Generała Taczaka -10 zł (mascarpone z karmelem na kruchym czekoladowym spodzie), na które będę musiał chwilkę poczekać, bo właśnie kończą je robić (Dźwięk miksera dawno nie sprawił mi tyle radości. Cudnie! Uwielbiam świeżo przygotowane ciasta).

ciasto ciasto 1 ciasto 3 ciasto 4 ciasto 5 ciasto 6 ciasto 7 ciasto2

Ciasta mega smaczne. Fajne, delikatne, świetnie dobrane składniki. A w przypadku tego biało-brązowego, już przy pierwszym kawałku chciałoby się krzyknąć „jestem w niebie”, dla mnie to jedno z najlepszych ciast jakie jadłem w ostatnim czasie.

Po krótkiej chwili podchodzi do mnie pogodny właściciel i zaczynamy rozmawiać. Opowiada o gatunkach kawy, o technice jej parzenia, o miejscach z których pochodzi i wielu innych sprawach, o których nie miałem wcześniej pojęcia. Wiedza godna najlepszego baristy. Słucham tego wszystkiego z ogromnym zaciekawieniem, ale zastanawiam się czy Qń jest godzien napić się tak szczególnej kawy :) Dowiaduję się też, że TAKIEJ kawy nie powinno się słodzić, by nie niszczyć piękna smaku (podobno to tak jakby do 12-letniej Whisky Dalmore dodać Polo Coli firmy Zbyszko), w związku z tym, że widzę iż człowiek który mi o tym opowiada, wie o czym mówi, postanawiam złamać swoją zasadę słodzenia kawy i piję gorzką. Kawa ta, to Koppi La Punta z Kolumbii (http://koppi.se/). DOSKONAŁA! Dla mnie najlepsza jaką w życiu piłem. Delikatna w smaku, aromatyczna, mam odczucia zbliżone do tych kiedy piję jakieś wyśmienite wina, moje kubki smakowe przeżywają orgazm . Teraz dopiero rozumiem wcześniejsze „achy” i „ochy” klientów. Naprawdę poezja smaku.

Miałem wpaść tu tylko na chwilę, ale przeorganizowałem swój dzień i postanawiam zostać dłużej. Świetna atmosfera miejsca nie pozwala stąd wyjść i pójść dalej :) Po jakimś czasie spotykam idących, tą szczególną od dzisiaj dla mnie ulicą, znajomych, których nie musiałem wcale długo namawiać by się do mnie przysiedli.

Zaczynamy degustować piwa.

733799_500640236658753_760061959_n 970697_539835006070439_178488228_n 1185752_539835102737096_461288887_n

Piwo ciemne – świetne, wcześniej nie miałem przyjemności pić piw tej marki. Piję kolejno każdy z kolorów, jest coraz bardziej błogo i milej…

Nagle zauważamy, że zrobiło się późno j jakoś tak głodno, więc zamawiam sałatkę z grillowanym kurczakiem – 15 zł.

998629_539834902737116_1946309720_n 1094953_539834949403778_250487859_n

Fajna, ładnie podana i smaczna. I choć nikt w tym daniu Ameryki nie odkrywa, to świeżość składników plus dbałość o to by było to ładnie podane plus rozmiar porcji sprawiają, że je się tą sałatkę z niezwykłą przyjemnością i co też ważne jest syta.

Ok. dzień się kończy pora uciekać. Po tej wizycie wiem jedno, jeśli będę chciał wypić świetną! kawę czy zjeść coś niebanalnego, na pewno udam się na Taczaka 20.

Zakochałem się w tym miejscu, w tej atmosferze, w tych ludziach, którzy tworzą to miejsce, ale też w ludziach którzy tu bywają.

Najlepszym podsumowaniem będzie proste stwierdzenie: przyjdź do „Taczaka 20” koniecznie, a będziesz tu wracał na pewno. Przyjdź i zobacz jak ludzie z pasją realizują najbardziej szalone, wydawałoby się niemożliwe do spełnienia, marzenia :)

Opisywany lokal znajduje się w Poznaniu przy ul.Gen. Taczka 20

http://www.youtube.com/watch?v=bAYDW0ZsUZM

*http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,12161538,Taczaka_bedzie_naszym_Kreuzbergiem_.html?pelna=tak

* http://pl.wikipedia.org/wiki/Kreuzberg_(poddzielnica_Berlina)

 

Autorem wpisu i zdjęć jest Daniel „Qń” Konieczny

 




There are no comments

Add yours