http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2016/02/5-1-1050x788.jpg

Miejscówka – poszukiwań kubańskiej kanapki idealnej ciąg dalszy.

Mam ogromny sentyment do krakowskiego Podgórza, spędziłem tam dużą część dzieciństwa i bardzo się cieszę widząc kolejne inicjatywy pojawiające się w tym zakątku miasta. Odkąd kilka lat temu zbudowano i otwarto kładkę łączącą opuszczone nieco Podgórze z modnym Kazimierzem, w Podgórzu zaczęli się pojawiać turyści. Naturalnym było, że wraz z turystami pojawią się lokale gastronomiczne. To w Podgórzu znajduje się jedna z lepszych restauracji w Krakowie – Zakładka. Tuż obok znajdziemy oryginalne Tao by Zen. Kamienica pomiędzy tymi dwoma lokalami do niedawna była zaniedbana a miejsce na lokal usługowy na dole stało puste. Do niedawna.

Kilka tygodni temu pojawiła się bowiem Miejscówka, osobliwy koncept łączący lokal w którym możemy się napić dobrego piwa, obejrzeć film o snowboardzie, kupić deskę i co dla mnie było osobiście najważniejsze, coś zjeść. Wśród kilku kanapek które są dostępne dla klientów Miejscówki pojawia się kanapka kubańska. Jak już wspominałem, po obejrzeniu filmu Chef, mam do niej słabość i musiałem sprawdzić jak smakuje ona w nowym podgórskim lokalu.

6

Kilka chwil po dziesiątej rano (lokal w tygodniu jest otwarty od 8.30) weszliśmy do środka, zamówienie, około 15 minut oczekiwania i na drewnianych deskach pojawia się przed nami kanapka. Pięknie podana, przekrojona na pół kanapka, wypełniona karkówką wieprzową przygotowywaną na miejscu, dodatkową szynką wieprzową, piklami, serem i musztardą. Nie przeszkadzało mi nawet przebicie kanapki na wylot szpadką, bo wieńczyło ją coś czego się nie spodziewałem. Wędzona śliwka owinięta przesmażonym boczkiem. Bardzo przyjemny akcent na początek konsumpcji. Chwytam kanapkę w dłoń, czuję przyjemny mięsny zapach. Gryzę i szeroko się uśmiecham, bo zdecydowanie dominuje tutaj smak pysznego mięsa, gdzieś w tle szemra ser, musztarda i pikle. Dwa rodzaje mięsa, cudownie przygotowana karkówka i szynka idealnie się uzupełniają, chrupiące pieczywo i reszta dodatków sprawiają że kanapka jest naprawdę doskonała i bardzo sycąca.

1 2 3 4 5

Zjadłem ze smakiem i stwierdzam, że kanapka kubańska może być jedną z najsmaczniejszych kanapek na świecie, kiedy użyjemy do niej produktów dobrej jakości, takich jakich użyto do przygotowania mojej kanapki w Miejscówce. Na pewno będę wracał, a obecność rzemieślniczego piwa w postaci butelkowych Kormoranów, tylko mnie w tym przekonaniu utwierdza.

Michał Turecki

Cena:

Kanapka Kubańska – 12 zł

Miejscówkaul. Józefińska 4, Kraków

Strona na Facebooku: https://www.facebook.com/miejscowka.eu

P.S. Jeśli chcecie zobaczyć, jak takie kanapki robią w USA – zerknijcie TUTAJ (Żorż)




Komentarze

  1. […] na której grał nasz kumpel Pat Patent dotrzeć się nie udało. Ale gdy przeczytałem na Street Food Polska, że w Miejscówce serwowana jest kanapka kubańska, wiedziałem że szybko odwiedzimy to […]