close
McKuroń, czyli burger zdrowy i smaczny

McKuroń, czyli burger zdrowy i smaczny

0udostępnień

Dzisiaj z niekłamana dumą i przyjemnością zamieszczam przepis nadesłany przez Jaśka Kuronia. Programy prowadzone przez jego ś.p. Ojca, Macieja Kuronia, uwielbiałem. Do dziś dziczyznę marynuję wg przepisu Kuroniów. Jasiek talent ewidentnie odziedziczył po Ojcu, co bardzo mnie cieszy, bo kontynuując rodzinne tradycje, dostarcza nam wielu chwil pełnych kulinarnych uniesień. A i prywatnie świetnym jest gościem, choć od fast foodów stroni, co nie przeszkadzało nam nawiązać znajomości i zaowocowało między innymi podesłaniem specjalnie dla Was przepisu na McKuronia. Zachęcam do śledzenia poczynań Jaśka w internecie i w realu – na jego fan page znajdziecie informacje o plenerowych eventach z jego udziałem, jeśli będziecie mieli okazję na nich być – skorzystajcie. A teraz zapraszam do wypróbowania przepisu na świetnego hamburgera. Smacznego!

McKuroń

250 g mięsa mielonego wołowo – cielęcego (może być samo wołowe)

1 cebula

½ papryki

Ząbek czosnku

2 pieczarki

6 plastrów surowego boczku

4 plastry żółtego sera

2 liście sałaty masłowej (ew. lodowej)

2 ogórki konserwowe

2 gałązki świeżego tymianku

8 – 10 ziaren różowego pieprzu

Sól, pieprz

Na początek przygotuj kotlety. W misce wymieszaj mielone mięso, dodaj różowy i czarny pieprz, pokrojoną w drobną kostkę połowę cebuli oraz posiekane tymianek i czosnek. Całość mieszaj około 4 – 5 minut. Uformuj 2 płaskie kotlety szerokości bułki, ugrilluj je po 3 minuty z dwóch stron. Cukinię pokrojoną w plastry, talarki cebuli, pieczarki i paprykę zamarynuj w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, soli, pieprzu i posiekanego tymianku, a następnie grilluj z obu stron. Na kotlety połóż ser i wrzuć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3 – 4 minuty (do rozpuszczenia sera). Na zgrillowaną bułkę układaj wszystkie składniki.

McKuron22

mega McKuron

Za czym kolejka ta stoi? Qń w Wytwórni Lodów Tradycyjnych

Kolejne świetne panini – wizyta w Quick Buffet

Dodaj komentarz