close
Mamy to! Oto finaliści ESFA 2020 Polska!

Mamy to! Oto finaliści ESFA 2020 Polska!

0udostępnień
8 września 2020esfa 2020 finalisci558Przeglądy

Kto miał w tym roku najwierniejszych fanów, których głosami dostał się do finałowej piątki? Kto będzie oceniał dania w polskim finale European Street Food Awards Polska 2020? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej.

Jeszcze tylko przypomnienie. Z uwagi na COVID w wielu krajach nie odbyły się finały krajowe. Z tego samego powodu nie odbędzie się też finał europejski. Zwycięzca polskiego finału oprócz pucharu odbierze jeszcze „zieloną kartę”, dzięki której w przyszłym roku automatycznie znajdzie się w finałowej piątce i będzie walczyć o wyjazd na finał europejski.

A teraz finaliści. Waszymi głosami spośród 30 nominowanych food trucków do finału dostały się:

  1. Sushi Banzai & Fuji Sushi i Catering (241 głosów)
  2. Centralne Biuro Smaku Foodtruck (130 głosów)
  3. Pastrami Summer (113 głosów)
  4. Złote Paluchy Churros (113 głosów)
  5. Gyros King (84 głosy)

Gratulacje! Wszystkie finałowe trucki oczywiście zobaczymy podczas Street Food Polska Festiwal w Kielcach!

A oto Jury, które będzie miało niesamowicie trudne zadanie, bo przecież zwycięzca może być tylko jeden:

Michał Kostrzewa – W 2015 pracował w kilku sushi barach w Krakowie aż trafił do Hana Sushi (od 2016r. rekomendowana przez Michelin), gdzie po jakimś czasie został sous-chefem. W 2017 r. założył własną restaurację Sushi-Ya, która zdobyła uznanie w całym kraju. Zasłynęli z sezonowania ryb i specjalnego przygotowaniu ryżu.

Chef Michał Fabiszewski. GlobalChef, podróżnik, ambasador polskiej kuchni w USA, MasterChef, doradca kulinarny, ale nade wszystko szef kuchni. Gotuje, inspiruje, nie śpiewa.
Doświadczenie zdobywał pod okiem Wojciecha Modesta Amaro w AtelierAmaro, oraz w czasie licznych podróży i staży na całym świecie. Gotował na 5 kontynentach. Obecnie szef kuchni dla Sodexo Polska oraz ambasador polskiej kuchni w USA. Szanuje tradycje kulinarne i naturalne produkty. W kuchni szuka prawdy i prostoty. Nie akceptuje tępych noży!

Jakub Juszyński – bloger, podróżnik, marketer. Podróżuje smakując i smakuje podróżując. Odwiedził ponad 20 krajów na 5 kontynentach. Zawsze próbuje lokalnej kuchni poznając nowe, nie zawsze popularne smaki. Uważa, że najlepszym sposobem na poznanie lokalnej kultury jest kuchnia i ludzie, którzy się nią zajmują!

Damian Tomalik. Urodzony w 1981 roku na Śląsku, od kilkunastu lat kielczanin. Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego i Akademi Świętokrzyskiej. Z wykształcenia historyk, zawodowo związany z gastronomią od 2003 roku.Pracował m.in w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu i Kielcach, gdzie zdobywał doświadczenie w prowadzeniu restauracji i klubów muzycznych. Od 2015 roku właściciel Restauracji Rockabilly Steakhouse & Whisky Bar, oraz Restauracji Monopolka (2019) w Kielcach. Regularnie prowadzi degustacje alkoholowe z whisky i polskich wódek kraftowych, oraz prezentacje i szkolenia w zakresie food pairingu z alkoholami wysoko procentowymi najwyższej jakości.Miłośnik kuchni polskiej i wszelakich mięsiw, o czym przekonać się można odwiedzając jego lokale. 

Michał Skoczek (Żorż Ponimirski)  Ojciec – Założyciel i pomysłodawca bloga. Gastroseksualny wielbiciel fast i street foodów. Uzależniony od biesiadowania, tatara i golonki. Nie pogardzi kawiorem, a nawet zimną wódką. Bawi się tym co robi i robi to, co go bawi. Słucha punk rocka, jazzu, wczesnego hip-hopu i Fat Boy Slima. Wielbi podroby we wszelkiej postaci. Jankesofil. Gdyby mógł wybierać chciałby żyć w Dwudziestoleciu Międzywojennym lub Ameryce lat 50-ych. Uwielbia Franca Fiszera i Bolesława Wieniawę – Długoszowskiego. Typ pyknika, który trzyma stałą wagę. Od grudnia 2015 stały felietonista Magazynu Kielce Gazety Wyborczej („Żorż smakuje”), współpracuje również z 2 Tygodnikiem Kieleckim („Miasto od kuchni”).

Do zobaczenia w najbliższy weekend w Kielcach!

Kołobrzeg na weekend – śniadania, obiady i ryba.

Kubańskie kanapki, burger z jagnięciny i klasyczne zapiekanki – PODPOWIADAMY CO W FOOD TRUCKACH PISZCZY Część 2.

Dodaj komentarz