http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2017/02/4-2-1050x1400.jpg

Lula kebab i coś jeszcze w Smakach Gruzji.

O budce należącej do Restauracji Smaki Gruzji, która stoi przy przystanku Stradom w Krakowie, pisałem całkiem niedawno. Wówczas jednak w menu były jedynie wcześniej przygotowywane chaczapurii w z trzema rodzajami nadzienia do wyboru. Jakiś czas temu dowiedziałem się, że do oferty wszedł kebab oraz rożki z ciasta wypełniane różnego rodzaju farszami. Nie trzeba mnie było długo namawiać i kilka dni później pojawiłem się na miejscu. 

Okazało się, że zamiast kawałków mięsa marynowanych w restauracji a następnie wypiekanych na miejscu na grillu, w ofercie znajduje się teraz Lula Kebab. Mamy do wyboru dwa rodzaje mięsa mielonego, wieprzowe albo drobiowe, które następnie nakładane jest na szpady i pieczone na grillu. Po zgrillowaniu mięso wraz z warzywnymi dodatkami i sosami trafia do lawasza.

Kiedy otrzymujemy zawiniątko w ręce, nie jest ono bardzo duże. Po wgryzieniu się w nie, szeroki uśmiech pojawia się na twarzy, bo dodatki są gdzieś w tle i mimo, że są bardzo świeże to najważniejszym, dominującym smakiem jest tu mięso. Mięso idealnie przyprawione, czujemy w nim przede wszystkim smak kolendry i gruzińskie przyprawy. Jest wyraziście w smaku, jest soczyście i bardzo smacznie. Sosy idealnie dopełniają smak całości. Brakuje tak przygotowanych kebabów w Krakowie. Według moich informacji, to dopiero trzeci punkt na mapie Krakowa, gdzie możemy zjeść kebaba przygotowywanego z mięsa mielonego.

Lula mimo że sycąca, nie zaspokoiła mojego głodu do końca. Poprosiłem o przygotowanie Gideli Odżahuri czyli wspomnianego wyżej rożka z ciasta z grillowaną karkówką. Na takiej samej szpadzie jak poprzednio mielone mięso, wylądowały trzy duże kawałki marynowanej w gruzińskich przyprawach karkówki wieprzowej. Po kilku chwilach grillowania, mięso trafiło wraz z warzywami, sosami i dodatkową porcją przypraw do rożka. Muszę przyznać, że prezentowało się to pięknie. Mocno przypieczone z wierzchu mięso w towarzystwie świeżych warzyw i doskonałych sosów. Do jedzenia dostajemy widelec który ułatwia przetransportowanie kawałków wieprzowiny do ust. Po raz kolejny mamy tu do czynienia z doskonałym, nietypowym sposobem przyprawienia. Mięso jest kruche, soczyste i pełne smaku. Po wyjedzeniu tego co najważniejsze i poproszeniu obsługi o dodatkową porcję sosu, ze smakiem zjadłem rożek z ciasta z warzywami.

Podsumowując, mamy na krakowskim rynku ulicznego jedzenia kolejnego doskonałego kebaba. Nie jest to fast food bo zgrillowanie mięsa w obu przypadkach trochę trwa, ale mamy gwarancję tego, że nasz posiłek jest przygotowywany na naszych oczach. Nie jestem ekspertem od gruzińskiej kuchni, ale po wizycie w tym kiosku, mam ochotę bliżej się z tą kuchnią zapoznać. Jeśli macie ochotę spróbować czegoś oryginalnego to serdecznie polecam.

Michał Turecki

Ceny:
Lula Kebab – 15 zł
Gideli Odżahuri – 14 zł

Smaki Gruzji – kiosk przy przystanku MPK Stradom

Strona na Facebooku: https://www.facebook.com/smaki.gruzji

Strona internetowa: smaki-gruzji.pl