http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2015/09/20150915_195513-1050x788.jpg

Like Sushi And Wok – absolutnie fantastyczne jedzenie

Nie oceniaj książki po okładce, nie oceniaj lokalu po wejściu. Niby oczywiste, ale ile razy nie weszliście gdzieś, bo zraziło Was niezachęcające wnętrze lub wygląd budynku z zewnątrz? W moim przypadku tak pewnie byłoby, gdybym akurat przechodził/przejeżdżał obok małego, skrytego za ekranami dźwiękochronnymi budynku w Legionowie, przy drodze z Jabłonny na Zegrze:

20150915_182957 20150915_193407

Na szczęście pojechałem tam specjalnie, a właściwie zostałem zawieziony przez Szymona. Lokalik malutki, ale od razu w oczy rzucają się zawieszone dyplomy, które jednoznacznie wskazują, że nie trafilismy do pierwszej lepszej budy z azjatyckim jedzeniem:

20150915_184203 20150915_184207 20150915_184210 20150915_184213

Siadamy przy barze i zerkamy w menu:

20150915_184157 20150915_183447 20150915_183452 20150915_183511 20150915_183517 20150915_183524

Zapowiada się co najmniej dobrze. Zaczynamy od kokosa (24 zł), którego, podobnie jak większość składników,  Właściciel sprowadza z Tajlandii…

20150915_184500

… oraz kosztujemy małych sałatek, podanych jako czekadełko:

20150915_184539

Na jedzenie trzeba poczekać, tutaj nic nie jest przygotowywane na zapas. Zaczynamy od zup:

Wantang (13 zł):

20150915_185242 20150915_185252

Przepyszny, bardzo esencjonalny, łagodny bulion z wołowiny, którego smak długo utrzymuje się na ustach. Pierożków nie próbowałem.

Tom Kha Kai, czyli pikantna zupa tajska z krewetkami, mlekiem kokosowym i ziołami. Faktycznie pikantna!

20150915_190413 20150915_190416 20150915_190423

Ramen na bulionie wołowym z boczkiem i jajem (18 zł) tylko spróbowałem, ale wywar bardzo dobry, esencjonalny i pikantny:

20150915_190019 20150915_190024

Dla siebie zamówiłem zupę rybną (15 zł):

20150915_190558 20150915_190603 20150915_190620

Mówiąc krótko była to jedna z najlepszych zup, jakie w życiu jadłem! Bardzo esencjonalny wywar, o wyraźnym smaku ryby, której kawałki znajdziemy z zupie (trzy rodzaje), długo utrzymujący się na ustach smak, pikantność… Powtórzę – to była jedna z najlepszych zup, jakie jadłem i na pewno powtórzę zamówienie przy najbliższej okazji. Polecam gorąco!

Szymon zamówił kaczkę na chrupko (33 zł).

20150915_191809 20150915_191819 20150915_192357

I znowu muszę napisać, że była to jedna z najlepszych kaczek, jakie dane mi było jeść. Chrupiąca skórka, soczyste mięso i aromatyczne przyprawy. Kapitalna potrawa i koniecznie do powtórzenia, bo zjadłem tylko troszkę. Dla siebie bowiem zamówiłem

Tajską bazylię (z kaczką 23 zł). Możemy to danie zamówić w 3 stopniach ostrości, ja zdecydowałem się na drugi. I dobrze zrobiłem, bo pewnie 3 bym nie przeszedł. Danie jest rześkie, pikantne, bardzo wyraziste i aromatyczne. I lekkie, mimo dużej ilości mięsa. Syci, ale nie zapycha. Ryżu, który przysługuje nam do tego dania użyłem minimalnie. Doskonała pozycja dla osób, które chcą zjeść syto, ale bez ciężaru na żołądku. Ostrość spłukiwałem napojem aloesowym (10 zł).

20150915_191315 20150915_191320 20150915_191324

Za wszystko, łącznie z napojami, zapłaciliśmy 190 zł, co biorąc pod uwagę wielkość porcji, ale przede wszystkim smak potraw i jakość składników, jest ceną co najmniej dobrą.

20150915_200055

Nie był to jednak koniec wyżerki. Gospodarz bowiem poczęstował nas w gratisie sushi. I to jakim! Uwielbiam kawior i uwielbiam surowego tuńczyka. Tutaj obie rzeczy (a właściwie 3, bo kawioru były dwa rodzaje) spotkały się w jednym, przepysznym daniu:

20150915_194945 20150915_195105 20150915_195115 20150915_195123 20150915_195252 20150915_195350 20150915_195402 20150915_195447 20150915_195453 20150915_195513

To było idealne zakończenie wieczoru. Te dyplomy na ścianie nie znalazły się przypadkowo! Like Sushi And Wok wpisuję na listę miejsc przez nas polecanych, a Was zachęcam do odwiedzin. Miejsce niesamowite, a kuchnia wspaniała.

Like Sushi And Wok – Warszawska 115, 05-120 Legionowo

WWW i menu: http://www.likesushiandwok.pl

Facebook: https://www.facebook.com/likesushiandwok




There are no comments

Add yours