http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2015/08/margherita.jpg

Le Pizzette di Rebecca, czyli prosto i smacznie

Dzisiejsza recenzja będzie krótka, bo i jej bohaterka to rzecz, przynajmniej pod względem składników, mało skomplikowana. Nie zmienia to faktu, że dobra pizza zależy nie tylko od składników, ale też od twórcy, od osoby która przygotuje ciasto i sos pomidorowy. Te dwie części składowe decydują o smaku pizzy.

Uwielbiam pizze proste, z jak najmniejszą ilością dobrej jakości składników. Mój ideał tego włoskiego placka to oprócz ciasta: sos pomidorowy, ser żółty i salami. Czasami łamię tę zasadę i zamawiam coś z większą ilością składników. Rzadko sięgam po pizzę bez mięsa.

Maleńki lokal Le Pizzette di Rebecca na krakowskim Kazimierzu, przy ulicy Meiselsa powstał tego lata. Do tej pory nie było okazji żeby go odwiedzić, dzisiaj taka okazja się zdarzyła. Po początkowym zgrzycie, gdy zabroniono mi robić w środku zdjęcia, mimo że kuchnia jest otwarta i widać ją doskonale zarówno z wnętrza lokalu jak i przez okno z chodnika, zamówiliśmy Margheritę. Za zamawianiem najtańszej pozycji w menu stoi moje przekonanie, że tutaj niczego nie da się ukryć, ani złej jakości sera ani kiepskiego sosu. Po kilku chwilach sympatyczna, ale nieco zakręcona pani kelnerka przynosi nam nasze zamówienie do stolika w ogródku, a właściwie na chodniku przed lokalem. Jak na porcję za 6zł, wygląda to całkiem nieźle, na pewno lepiej od jakichkolwiek zapiekanek ze znajdującego się w zasięgu wzroku Okrąglaka. Ciasto jest przyjemnie przypieczone od spodu, widać że nikt nie żałuje tu sera, sos pomidorowy ma intensywny czerwony kolor. Po ugryzieniu okazuje się, że wrażenia wzrokowe były całkowicie słuszne, ciasto jest delikatne, lekko chrupiące, sos jest przyjemnie słodki, doskonały. No i ser, mnóstwo sera doskonałej jakości, który ciągnie się wręcz absurdalnie. Jedyne moje drobne zastrzeżenie to brak ziół, na pewno były w sosie, ale przydałby się listek albo dwa bazylii wewnątrz.

margherita1 margherita2 margherita3

Doskonała przekąska za naprawdę niewielkie pieniądze. Na profilu facebookowym lokalu znajdziecie zdjęcie menu, do każdej pizzy można zamówić do 3 dodatków, to też mi się podoba. Jestem pewien, że każdy z dodatków jest znakomitej jakości. Ja jednak zostanę przy Marghericie bo piękno tkwi w prostocie.

Michał Turecki

Ceny:

Pizza Margherita – 6 zł

La Pizzette di Rebecca – ul. Meiselsa 9A, Kraków

Strona na Facebooku: https://www.facebook.com/lepizzettedirebecca




There are no comments

Add yours