http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2017/08/IMG_4691-1050x788.jpg

L’antico Forno – pizza jakich mało

Trafiliśmy tam przypadkiem. Toruń, czwartek, późny wieczór, w brzuchach burczy, a na Rynku wszystkie miejsca zajęte. Zdesperowani ruszamy więc w boczne uliczki. Pub, pub, kebab, kebab, pub, pizzeria, kebab… Wróć! Pizzeria. W sumie dlaczego nie? Wchodzimy. Pachnie pizzą, słychać dźwięczną mowę Italczyków, o – nawet ogródek jest. Siadamy.

Czemu tylko dwa stoliki zajęte? Czyżby słaba pizza? W Googlu opinie bardzo dobre, więc co? Aaa… za 40 minut zamykają. Dobra, może zdążymy. Patrzymy w menu:

Czasu jest mało, więc odrzucamy zupy i przystawki, weźmiemy 4 pizze, w razie czego zapakujemy na wynos. Czy nakarmią państwo piątkę głodnych turystów? Wiem, że zaraz zamykacie… Żaden problem uśmiecha się sympatyczna kelnerka i przyjmuje nasze zamówienie. Wszystkie pizze są w jednym rozmiarze (32 cm), ale każda opisana smakowicie. Szybka decyzja i zamawiamy.

Putanesca (18.95 zł) – sos pomidorowy, mozzarella, kapary, anchois, oliwki i oregano.

Naszą uwagę od razu zwraca rewelacyjne ciasto – cieniutkie, chrupiące na brzegach i sprężyste po środku. Składniki zagrały idealnie – słodki sos i delikatna mozzarella zostały złamane słonymi anchois i kaparami, a oliwki i oregano nadały całej pizzy aromatu. Pyszna była!

Amatriciana (18.95 zł) – sos pomidorowy, mozzarella, bekon, cebula, ser pecorino, świeże papryczki chili.

Rewelacja – proste składniki, ale każdy idealnie pasujący. Słony bekon, słodki sos, słodkawa cebula, delikatna mozzarella i lekko pikantny pecorino, a wszystko podkręcone ostrymi papryczkami. Pizza była naprawdę pikantna, ale ta pikantność była wg mnie utrzymana w granicach akceptowalnych. Kciuk w górę.

Friarielli e Salsiccia (20.90 zł) – sos pomidorowy, mozzarella, włoska kiełbasa, brokuł marynowany w chili i czosnku.

Bardzo aromatyczna i rewelacyjna w smaku kompozycja. Świetna, soczysta i wyrazista w smaku  kiełbasa i ten brokuł – pierwszy raz jadłem tak podane to warzywo i wiem, że chcę więcej. Zapieczony uwolnił wszystkie aromaty, a kiedy doszedł do tego aromat chili i czosnku… Niebo w gębie. Koniecznie jej spróbujcie – nie pożałujecie.

Trevisana (18.95 zł) – mozzarella, cykoria, szynka wędzona, gorgonzola, dressing balsamiczny.

Bardzo zaskakujące na pierwszy rzut oka połączenie smaków, ale jak się okazało – pyszne. Wyrazistość słonej, wędzonej szynki i cykorii oraz mocny, ostry smak sera zostały złamane słodkim dresingiem. Wszystko tu do siebie pasowało i dało nam naprawdę ogromną frajdę z jedzenia. Polecam!

Podsumowując: L’antico Forno odkryliśmy przypadkiem, ale już wiem, że kiedy znowu pojawię się w Toruniu na pewno ich odwiedzę. Kapitalne ciasto, oryginalne i wysokiej jakości składniki, fantazyjne połączenia smaków, często nie spotykane w innych pizzeriach, przyjazna i bardzo miła obsługa oraz niewygórowane, a wręcz przy tej jakości przyjazne ceny – to wszystko składa się na obraz jednej z najlepszych pizzerii, w jakich miałem przyjemność jeść. Polecam gorąco, jeśli lubicie dobrą włoską pizzę – walcie tam jak w dym. Warto!

L’antico Forno – Ducha Świętego 8 87-100 Toruń

Facebook – https://www.facebook.com/LanticoFornoPizza/




There are no comments

Add yours