close
La Fontana – arcypizza w Tychach

La Fontana – arcypizza w Tychach

0udostępnień

Na Placu Baczyńskiego zaparkowały food trucki. A w kamienicy na Placu wypatrzyłem…

Najpierw poszliśmy tam na kawę. Popijając kawę przejrzeliśmy menu. Zaciekawiło nas, a pizza, którą wnosili kelnerzy i kelnerki na sąsiednie stoliki wyglądała i pachniała bardzo dobrze. Więc… I my zamówiliśmy.

Wrażenie robi piec opalany drewnem. Z tego co mi powiedziały osoby z branży, taki piec to niemal Ferrari w gastronomii. No ale sam piec nie wystarczy, żeby pizza była dobra. Przejdźmy więc do wrażeń smakowych. Bo wizualnie nie było się do czego przyczepić:

Pizza Nduja. Pomidory San Marzano D.O.P., mozzarella di bufala Campagna DOP, nduja, czyli miękka i pikantna kalabryjska kiełbasa, bazylia, oliwa. Minimum składników, maksimum smaku. Przede wszystkim kapitalne ciasto, z puchatymi brzegami i cieniusieńkim spodem. Nduja uczciwie pikantna, aromatyczna, takie kiełbasy lubię bardzo. Świetne pomidory na sos i takaż mozzarella, która ciągnęła się przy każdym kęsie. Rewelacja, jeśli lubicie nutę pikanterii na pizzy, to Nduja będzie doskonałym wyborem.

Pizza Anchois jest równie oszczędna w składniki i równie wyrazista w smaku jak Nduja. Tutaj jest słono za sprawą filecików anchois (swoją drogą jednych z najlepszych jakie miałem okazję jeść) i kaparów. Jeśli lubicie anchois to bierzcie w ciemno. Rewelacja.

I jeszcze deserek. Panna Cotta. Idealnie mleczna i kremowa, jej słodycz łamała cierpkość sosu porzeczkowego. Pyszna!

Podsumowując: są pizzerie i jest La Fontana. Jeśli będziecie w Tychach i zachce się Wam pysznej pizzy, to lepiej nie traficie. Polecam gorąco!

La Fontana – Batorego 23, Tychy

WWW – http://www.lafontana.pl

Facebook – https://www.facebook.com/lafontana.tychy/

Bajgle po śląsku, czyli śniadanie w Tychach

Tylko kilka składników. Nowe menu w Boho

Dodaj komentarz