close
Kurczak w masali i Szpinak z ricottą, czyli znowu Pod Trójką

Kurczak w masali i Szpinak z ricottą, czyli znowu Pod Trójką

0udostępnień

Pizzeria Pod Trójką ogłosiła konkurs. Trzeba było wysłać link z recenzją ich pizzy. Przejrzałem szybko internet, dużo tych wpisów nie było, więc uznałem, że są szanse. Wysłałem, wygrałem:

P1020020

Nagrodą była pizza w rozmiarze 30 cm, SPECJAŁ NA LUTY – KURCZAK W MASALI z odbiorem własnym. Niby do lokalu mam niedaleko, ale leniwym z natury, więc kombinowałem co tu zrobić, aż wymyśliłem, że domówię jeszcze dużą, to wtedy mi dowiozą :) Takoż i uczyniłem i zamówiłem jeszcze 40 cm SZPINAK Z RICOTTĄ (30 zł). Załapałem się na promocje i dostałem jeszcze gratisowo litr Coca Coli (zrezygnowałem z darmowego sosu).

P1020021

Kurczak w masali (27 zł/31 zł): sos pomidorowy, mozzarella, kurczak w masali, czerwona cebula, papryczka chilli, ananas, rukola.

 

 

P1020022P1020023P1020024

 

Pizza pachnie cudnie. Ciasto cieniutkie, ranty chrupiące. A na placku? Mimo dużej ilości rukoli pierwsze skrzypce grają kurczak i papryczka chilli. Kurczaka nie ma dużo, ale jest bardzo aromatyczny, w smaku najbardziej wyczuwam curry. Do tego ostra papryczka, nie paląca, ale przyjemnie pikantna. Dopiero po chwili „wchodzi” chrupiąca cebula, delikatna rukola i słodki ananas, który doskonale przełamuje ostry smak papryczki i kurczaka. Całość nienachalnie spięta delikatną mozzarellą. Genialna kompozycja i nie miałbym nic przeciwko, żeby pozostała w menu na stałe.

Szpinak z ricottą (26 zł/30 zł): sos pomidorowy, mozzarella, oregano, ricotta, szpinak z czosnkiem, świeży pomidor, parmezan. P1020025P1020026P1020027

Ciasto, podobnie jak w poprzednim przypadku, doskonałe. Na cieście duuużo zielonego. Zero mięsa. Tak. Świadomie i z pełną premedytacją wybrałem pizzę bezmięsną. Szpinak i czosnek to jeden z moich ulubionych duetów kulinarnych, podobnie jak pomidory i oregano. Wszystkie trzy sery zagrały tutaj idealnie – delikatna mozzarella, leciutka i miękka ricotta oraz ostrawy parmezan wspaniale podkreślają smak. Kompozycja jest leciutka i będę chętnie po nią sięgał latem.

Podsumowując: po raz kolejny zjedliśmy z przyjemnością i po raz kolejny z czystym sumieniem rekomendujemy tę pizzerię. Nie mogę doczekać się otwarcia sezonu, bo pizza jedzona w ich ogródku nabiera dodatkowych walorów. Pizze nie są duże, ale ich smak i jakość składników równoważą rozmiar.

P.S. Jeśli zdecydujecie się na odbiór osobisty to każda pizza będzie o 3 zł tańsza niż w dostawie.

Pizzeria Pod Trójką, ul. Sienkiewicza 3, Kielce. MAPA. Menu: http://www.pizzapodtrojka.pl

 

O Hot Dogach z pieca słów kilka

Najlepsze burgery we Wrocławiu wg gladysha, czyli Winners Pub

Dodaj komentarz