http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2016/07/1-5-1050x788.jpg

Krako Slow Grill & Pavel Portoyan – niebanalnie.

Są takie miejsca w Krakowie które mam blisko, niemal po drodze, ale zawsze coś staje na przeszkodzie i nie udaje mi się ich odwiedzić. Zdarzają się pośród takich miejsc takie, które od dawna mam na liście, miejsca nietypowe, oryginalne, czasami prawdziwe perełki. Dzisiaj chciałbym Wam opowiedzieć o niewielkiej przyczepie stacjonującej na krakowskim Zabłociu w pobliżu Muzeum Fabryki Schindlera.

O Krako Slow Grill pisali już chyba wszyscy, a pewnie połowa Krakowa była tam przede mną. Trzeba przyznać, że sąsiedztwo jednego z najciekawszych krakowskich muzeów oraz towarzystwo w postaci winiarni Slow Wines na pewno wpływa na popularność tego miejsca. Mnie dopiero niedawno udało się dotrzeć w to miejsce. Na początek mały zgrzyt, bo okazało się, że lula kebab w lawaszu wciąż reklamowany na Facebookowej stronie przybytku, w menu już nie figuruje. Nic to, zamawiam lula kebab na talerzu i siadam przy stoliku niedaleko przyczepy. Kilka, może kilkanaście minut później otrzymuję swoje zamówienie. Rzadko kiedy zamówienie w food trucku otrzymujemy na talerzu, tym razem właśnie tak jest. Oprócz pięknie przypieczonego kawałka mięsa mielonego na talerzu znajduje się lawasz i sos pomidorowo-kolendrowy. Całość powala aromatem, fantastyczny zapach mięsa powoduje, że od razu mamy ochotę spróbować. Mięso przygotowane przez Ormianina mieszkającego od dawna w Krakowie,jest zgrillowane idealnie, z wierzchu mocno przypieczone, niemal z chrupiąca skórką, w środku wciąż delikatne i soczyste. Aromat kolendry wybija się zdecydowanie ponad inne przyprawy. Podobnie jest w przypadku sosu który zachowuje idealny balans między słodyczą pomidorów i charakterystycznym posmakiem kolendry. Do tego otrzymujemy miękki placek który jest idealny do maczania w sosie bądź sokach wyciekających przy każdym kęsie z mięsa. Sycący, bardzo smaczny posiłek w niebanalnym otoczeniu.

1 2 3

Muszę przyznać, że wizyta w Krako Slow Grillu zrobiła na mnie duże wrażenie, zarówno jakość i smak mięsa, oraz świetne dodatki nie pozostawiają żadnych wątpliwości, że mamy do czynienia z pełnym profesjonalizmem. To miejsce, które nie bez powodu jest wymieniane jako jedno z najciekawszych w Krakowie. Do tego jedząc w Krako Slow Grill możemy napić się kieliszek doskonałego wina ze Slow Wines. Polecam.

Michał Turecki

Ceny:
Lula Kebab na talerzu – 22 zł

Krako Slow Grill & Pavel Portoyan – ul. Lipowa 6F, Kraków

Strona na Facebooku: https://www.facebook.com/slowgrill/