Była już tutaj recenzja tego lokalu, ale wobec wielu pozytywnych opinii na temat wypiekanych w Venie placków, postanowiłem osobiście sprawdzić, czy ta stosunkowo nowa na kieleckim rynku pizzeria faktycznie oferuje wysoką jakość. Zamówienie złożyliśmy pół godziny przed zamknięciem, wiecie, taka spontaniczna potrzeba zjedzenia pizzy w okolicach godziny 21. Zamówiliśmy 32 cm Margheritę dla Basi, sami zdecydowaliśmy się na dwie 50 cm pizze – Chicken and Garlic i Pepperonchili. Po pół godzinie odebraliśmy pudełka oraz dwie litrowe butelki Coca Coli w ramach bonusu do zamówienia. Do każdej pizzy otrzymaliśmy też po dwa sosy. Ponieważ sosów do pizzy nie używam, jedynie odnotowuję ten fakt. Do zapłaty: 80 zł.
Margerita (15 zł/32 cm):
Ciasto cieniutkie, chrupiąco – sprężyste, bardzo smaczne. Mozzarella uczciwie ciągnąca.
Chicken and Garlic (33 zł/50 cm) – sos, mozzarella, kurczak grillowany, szynka, czosnek, papryka, pomidor.
Pizza jest bardzo łagodna, osobiście chętnie zamieniłbym pomidora na jakiś ostrzejszy dodatek. Ciasto, podobnie jak w Marghericie, bardzo smaczne, cieniutkie i sprężyste.
Pepperonchili (32 zł/50 cm) – sos, mozzarella, pieczarki, cebula, salami, papryka, chili, oliwki.
Wyrazistszy smak, ciekawiej zestawione składniki, pikantność – to wszystko sprawiło, że Pepperonchili posmakowała mi dużo bardziej niż Chicken. No i ciasto – z pieca opalanego drewnem pizza smakuje po prostu lepiej.
Podsumowując: pizza naprawdę smaczna, ale polecam wizytę w lokalu, wyjęta prosto z pieca na pewno zyskuje. Następną zjem już na miejscu, pojawiły się nowe smaki, więc chętnie przetestuję. Ceny akceptowalne, poza tym pizzeria robi promocje (szkoda, że nie wiedziałem zamawiając). Krótko mówiąc, warto przetestować samemu. Ja jestem na tak.
Pizzerio – Piekarnia VENA, Wrzosowa 89, Kielce
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Pizzerio-Piekarnia-VENA/328437227338351