Fabrykę Zapiekanek zamknięto na amen i teraz ZapieCKanki – Firma Bidna, ale Solidna dzierżą już niepodzielnie palmę pierwszeństwa w karmieniu kielczan klasycznym polskim street foodem. Owszem, w wielu miejscach można zapiekanki kupić, często naprawdę świetne, ale to w ZapieCKankach mamy największy ich wybór.
Zamawiam nr 12, czyli Chytrą Babę z Radomia w wersji małej (6 zł), w skład której wchodzą pieczarki, ser, kiełbasa, cebula, pomidor, papryka i roszponka. Tej ostatniej akurat zabrakło, ale to mi nie przeszkadza, wyznaję zasadę, że im mniej zieleniny tym lepiej (no chyba, że chodzi o pho, wtedy wręcz odwrotnie).
Idealnie zapieczona w piecu bagietka chrupie zachowując miękkość miąższu, pieczarki są doprawione genialnie i czuć je wyraźnie w każdym kęsie, uczciwie cięta cebula chrupie, podobnie jak papryka, pomidor nawilża, kiełbasa nadaje smaku, a ser ciągnie się wręcz nieprzyzwoicie. Po raz kolejny stwierdzam, że zapiekanki powinny być naszym hitem eksportowym, bo trudno o potrawę prostszą w przygotowaniu, a równie smaczną. Jedząc podglądam pakowanie zamówienia do jakiegoś biura chyba:
I już tym ludziom zazdroszczę…
Kolejna wizyta w ZapieCKankach wypadła podczas spaceru. Byliśmy po obiedzie, ale zapiekanki pachniały tak kusząco, że musieliśmy wejść i zamówić. Wersje małe: dla mnie Pewex za 5,50 zł (ser, feta, pomidor, świeży ogórek, oliwki), dla żony Ale Urwał za 5 zł (pieczarki, ser, pepperoni, jalapeno).
Ale Urwał już tutaj opisywałem, więc nie będę się powtarzał. Natomiast Pewex kusił mnie, bo nie dość, że nie zawiera pieczarek, to jeszcze brak w tej zapiekance jakiegokolwiek mięsnego składnika. A więc – wyzwanie.
Ponieważ zestaw składników sugerował, że całość będzie bardzo łagodna, wycisnąłem na zapiekankę ostry sos cebulowy. I dobrze zrobiłem, bo faktycznie – słona feta przełamana słodyczą pomidora smakowała dobrze, oliwki doskonale współgrały z lekkim ogórkiem, ale dopiero ostry sos nadał zapiekance wyrazu. Całość smakowała dobrze, może nie tak, jak choćby Chytra Baba czy Ale Urwał, ale przecież można zamówić od czasu do czasu coś lżejszego.
Podsumowując: jest to miejsce, gdzie zjecie dobrą zapiekankę. Każdy znajdzie coś dla siebie. Doskonałe składniki, świetna buła, fajne połączenia smaków, duży wybór sosów, które dawkujemy sami, szczypiorek i prażona cebulka stoją sobie na ladzie i można się częstować do woli. Niedawno ZapieCKanki przeszły lekki remont, w środku jest teraz więcej miejsca, a przed wejściem mają stanąć dwie długie ławy i takiż stół, więc jedzenie zapiekanek w Kielcach będzie teraz bardzo społecznościowe. A jeśli ktoś woli spożywać samotnie, to może siąść na ławce w parku kilka metrów dalej lub zamówić do domu.
Po raz kolejny polecam.
ZapieCKanki – Firma Bidna, Ale Solidna, ul. Staszica 10 Kielce,
Facebook: https://www.facebook.com/zapieckanki