http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2015/05/11272305_10205920437308723_748377308_n.jpg

Kebaby warszawskie – Fenicja i Efes, czyli świetny hummus i pyszna wołowina

Nigdy więcej dań z wege – ani wege hotdogów, ani wege burgerów. Wieloktronie tak mówiłem i nie mogłem przekonać się do tego typu dań bezmięsnych, a to dlatego, że często były dla mnie zbyt suche, bez wyrazu i bezpłciowe w smaku. Pewnego jednak dnia, idąc z partnerką ulicą Świętokrzyską w Warszawie, natknęliśmy się na „Fenicję”. Jest to lokal z kuchnią libańską, który wydaje również kebaby z okienka dla osób, które wolą zjeść na wynos w drodze.

11291218_10205920430148544_1644756057_n
Zamówiliśmy oczywiście mięsnego kebaba, a dodatkowo Katarzyna zamówiła jeszcze kanapkę hommos (9 zł), w której skład wchodzi pasta z gotowanej cieciorki przygotowana z pastą sezamową, sokiem z cytryny i czosnkiem, podawana w chlebie Pitta z surówką, pomidorem, ogórkiem i sosami.
Nie wiem co mnie tknęło aby ugryźć tą kanapkę z hummusem, ale wiem, że nie chciałem już jej oddać, nawet na rzecz cienko ciętej grillowanej wołowiny w drugim kebabie.
Ta kanapka hommos jest świetna, pomimo że bezmięsna, to bardzo smaczna sama w sobie, czuć ciepłą pastę z cieciorki wraz z pastą sezamową, do tego mnóstwo sosów i mięciutka pita, a na wierzchu polany ich własny gęsty sos czosnkowy, bardzo uzależniający w smaku.
Innym razem wybraliśmy się na ulicę Francuską aby sprawdzić tą samą kanapkę w ich innym lokalu. Już nie zamawialiśmy po prostu kebaba tylko samą kanapkę hommos.
Inny lokal, smak ten sam, wygląd dania identyczny. Będziemy wracać na tą kanapkę w lokalach Fenicja.

11256515_10205920430708558_1738344221_n 11304131_10205920431188570_1286169127_n
11165299_10153813305631679_2811836419139507362_n
[adres: ul. Francuska 41, Warszawa, czynne 24h]
[http://www.fenicja.com]

Nieco później tego samego dnia, jako że jesteśmy mięsożercami, podeszliśmy jeszcze kawałek dalej ulicą Francuską do Efesa na kebaba z wołowiną. Nie jedliśmy obiadu, więc poprosiliśmy lawasz z 1,5 ilością mięsa (18zł / normalny 13 zł). Klient przed nami musiał być bardziej głodny bo zamawiał z podwójną ilością mięsa (23 zł).

11272305_10205920437308723_748377308_n
Na pierwszy rzut oka, lawasz z efesa z powiększoną ilością mięsa ma również dłuższe ciasto (30 – 35 cm?), skład jest ten sam plus dodatkowa ilość mięsa (wydawało mi się, że widziałem nawet wagę elektroniczną pod talerzem, na który skrajane było mięso, aby porcje były faktycznie sprawiedliwe).

11267112_10205920432388600_389634020_n
Zabieramy się za jedzenie – każdy kęs to niebo dla podniebienia, nie trzeba się tu nawet rozpisywać, bo większość z Was jadała już w Efesie i świadczą o tym kolejki do ich okienek, a także ponad 200 kilogramowe mięso nabite na ruszcie. Lokal na Francuskiej czynny jest do 22:00 aczkolwiek potrafią zamknąć go nawet wcześniej gdy skończy się mięso.

11269939_10205920433708633_1512786312_n 11251597_10205920433388625_1487194654_n

[adres: ul. Francuska 1, Warszawa czynne 11:00-22:00]
[http://www.restauracjaefes.pl]

Kebaby opisał dla Was Adam z MyFoodTruck.pl




There are no comments

Add yours