http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2017/01/1-1-1050x788.jpg

Kebab pod 13 urodzinowo – nazwisko zobowiązuje.

Kebab pod 13 na krakowskim Placu Wolnica już kiedyś się tutaj pojawił. Było to jednak na tyle dawno temu, że postanowiłem jeszcze raz opisać moje wrażenia z wizyty tam. Wtedy lokal był świeżo po otwarciu, teraz chciałem sprawdzić jak radzą sobie mając już ugruntowaną pozycję na krakowskim rynku jedzenia ulicznego. A ponieważ nazwisko zobowiązuje, to w każde urodziny wybieram się na kebaba. W tym roku wybór padł na Kebab pod 13.
Wraz z moją towarzyszką w zimne grudniowe popołudnie stanęliśmy przed wyborem dania z bardzo obszernego menu lokalu. Dla mnie standard jagnięcy w chlebku arabskim a dla mojej towarzyszki kebab wołowy premium w standardowej bułce. Lokal jest malutki, to ledwo trzy stoliki i tyle samo krzeseł barowych, nie jest to odpowiednie miejsce na długie posiedzenie. Przy zamówieniu sympatyczna pani z obsługi poinformowała nas, że na nasze zamówienie będziemy musieli poczekać przynajmniej piętnaście minut. Nie stanowiło to żadnego problemu i zajęliśmy miejsce przy ostatnim wolnym stoliku. Od razu można zauważyć, że lokal cieszy się dużą popularnością, drzwi się praktycznie nie zamykały i co chwila ktoś odbierał swoje zamówienie, czy to w lokalu czy złożone telefonicznie. Trzy osoby obsługi nie miały chwili wytchnienia.
Po obiecanych 15 minutach w naszych rękach wylądowało nasze zamówienie, najpierw bułka z wołowiną a później moja jagnięcina w chlebku arabskim. Pierwsze wrażenie jest świetne, bułka jest wypchana nadzieniem po same brzegi, wołowina wygląda apetycznie a dodatki są świeże. W smaku mięso jest wyraziste i idealnie przyprawione.

Moja jagnięcina również prezentuje się bez zarzutu, już przy pierwszym kęsie mam okazję ocenić mięso. I mimo, że jest to taka sama mielonka jak w większości tego typu lokali, to tutaj smakuje mi wyśmienicie. Towarzystwo robionych na miejscu sosów zmienia całkowicie smak tych kebabów. Nie mogę się również oprzeć wrażeniu, że mięsa jest tutaj dużo więcej niż w innych kebabach których próbowałem w ostatnim czasie. Nie ma szans żeby trafił wam się kęs bez mięsa.


Cóż mogę powiedzieć, bardzo mi smakowało i Kebab pod 13 będzie jednym z miejsc do których będę wracał. Bo czasami mam ochotę na dobrego kebaba, a kebab pod 13 jest jednym z najlepszych jakie jadłem w Krakowie.

Michał Turecki
Ceny:

Kebab jagnięcy standard w chlebku arabskim – 15 zł

Kebab wołowy premium w bułce standard – 17 zł
Kebab pod 13 – Plac Wolnica 13, Kraków
Pełne menu: https://www.facebook.com/KebabPod13/app/117784394919914/
Strona na Facebooku: https://www.facebook.com/KebabPod13/




There are no comments

Add yours