http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2015/10/gar-6-550x310.jpg

JAKUBIAK U GARA, CZYLI TERAZ PAN MA RELAKS

Tomka Jakubiaka zna każdy szanujący się gurmandzista. To postać barwna i medialna, z konsekwencją serwująca w swoim Garze dania kuchni różnej, ale w bardzo ciekawych i nieoczywistych zestawieniach. Już na początku istnienia Gara moją uwagę zwrócił krem z kiszonych pomidorów, więc ciekaw byłem, czy Tomek nadal eksperymentuje ze smakami i czy nadal znajdziemy na talerzu jakieś fajne lokalne produkty. Wybraliśmy się zatem z R. okrutnie głodni w ciepły letni wieczór, by ocenić jak po roku radzi sobie knajpa. Krawaty zostały w domu, żeby w razie czego móc się lekko poawanturować, ale zupełnie niepotrzebnie, bo już od progu powitała nas fajna i młoda obsługa. Od razu zaplusowali dobrą znajomością karty i nienachalnymi poradami co do wyboru dań.

No to pojechali.

gar-8-550x310

Rukola. Obowiązkowo 😉

gar-2-550x310

RYBNA ryby / krewetki / małże / pomidory|24 zł
fish / shrimp / mussels / tomato

Mocna, esencjonalna, wielosmakowa, świetnie doprawiona zupa rybna, która porządnie zaostrzyła apetyt.

W międzyczasie wpadła jakaś pizza.

gar-9-550x310

Jeszcze więcej rukoli

PIZZA szynka długodojrzewająca | sos pomidorowy | ser z Wiżajn | żurawina | rukola|34 zł
ham | tomato sauce | wizajn regional cheese | rocket salad
Pizza jak pizza. Piwne ciasto podkręca smak, ser dodaje lokalnego kolorytu ale ja zamiast szynki widziałbym kiełbasę a zamiast rukoli prosty jarmuż  :)
gar-13
Zastanawiacie się, co to?
gar-10-550x310
To jest coś, dla czego będę tu wracać i oblizywać łyżkę do ostatniego kawałeczka. Banalnie proste i przepyszne danie – zblendowane smażone ziemniaki z koperkiem przykryte chłodnym zsiadłym mlekiem z zatopionymi plastrami boczku. W towarzystwie zwykłego naoliwionego pomidora.
Geniusz. Nazywa się:
POLSKIE LATTE zsiadłe mleko / pieczone młode ziemniaki / chipsy bekonowe /sałatka z pomidorów|16 zł
curdled milk / baked potatoes / chips bacon / salad with tomatoes
gar-5-550x310

PIEROGI cielęcina + dynia | sos burak + jabłko|26 zł
dumplings | veal + pumpkin | beet + apple sauce

Delikatny słonawy smak cielęciny, złamany lekko słodką dynią w mocno aromatycznym sosie z kawałeczkami buraków. Absolutne mistrzostwo świata i okolic. Pierogi lepione oczywiście ręcznie, ugotowane w punkt. Mniam.
gar-6-550x310
No to pora na konkret. Trzystugramowy antrykot z trzema sosami do wyboru (oczywiście wysmażony well done jak każe kaszpirowa tradycja) z dobrze przyprawionymi frytkami. W poniedziałki i wtorki taki zestaw kosztuje 39 złociszy. Warto podkreślić też niebanalnego ogórka. I znów smak Hameryki idealnie wymieszany z polskim małosolniakiem w miodzie i chilli.
STEAKI i wołowina – pon – wt do każdego steaka domowe fryty | karmelizowana w cukrze i winie czerwona cebula | ogórek małosolny w miodzie i chili| 39 zł
each steak with homemade frits | caramelized with sugar and wine red onion | cucumber małosolny in honey and chili
gar-11-550x310 gar-12-550x310
MULE na 3 sposoby (pół kilograma) od czwartku do wyczerpania zapasów|29 zł
Ja preferuję mleko kokosowe, kafir, czosnek i chilli ale można też zażyczyć sobie z boczkiem w białym winie albo tylko z masłem. Jak babcia woli.
Co mamy jeszcze? No jest tego sporo. Ryby, kurczaki (dla wegetarian z SFP), żebra, kaczki, polędwice. Oczywiście tatar szefa kuchni (niestety jako homogastrotatarofob nie uznaję wcześniejszego przyrządzania przez kucharza – sam mam ręce i widelec) oraz śledź, którego też już smakowałem – polecam.
Fajny pomysł smażonej sałaty rzymskiej niestety mnie nie przekonał. Towarzystwo dwóch plasterków boczku i połówki pomidora do półkilowej głowy sałaty ledwo muśniętej grillem – to nie to. Smak zdecydowanie poprawiają sery, które domówiłem, ale koncepcja choć ciekawa czeka na rozwinięcie.
gar-15-550x309
RZYMSKA smażona sałata rzymska / sos cesar / bekon|26 zł
grilled romaine / dressing cesar / bacon
PS. Mam fioła na punkcie sosu Caesar’s. Nie spotkałem jeszcze knajpy, która by prawidłowo użyła nazwy sosu lub dania, która wcale nie pochodzi od żadnego rzymskiego wodza a od Cezara Cardiniego.
Na koniec włoszczyzna, czyli spaghetti z pomidorem i czosnkiem.  Porcja niezbyt duża, ale ja znów wzbogaciłbym ją o coś polskiego – najlepiej serowego (jak już drzewiej domawiałem).
gar-17-550x309
SPAGHETTI POMIDOR-CZOSNEK Spaghetti / domowy sos pomidorowy / pieczony czosnek|24 zł
spaghetti / homemade tomato sauce / roasted garlic
No to pora na desera. Przetestowaliśmy wszystkie i wszystkie nas przekonały.
gar-7-550x310
LENIWE dynia | twaróg | sos waniliowy |18 zł
pumpkin | cottage cheese | vanilla sauce
Mój hit to leniwe. Tak. Na deser. Idealnie dobrana porcja świeżutkich klusek w otoczeniu gęstego sosu świetnie zapycha „pod korek” i powoduje, że ma się ochotę wyłącznie na relaks z gorącą fajerką na brzuchu 😉
Było polskie latte to teraz czas na polską panakotę. Zestwienie malin i zsiadłego mleka – ani za kwaśne ani za słodkie. Dla mnie kolejny świetny miks smakowy.
gar-4-550x310
POLSKA PANNA COTTA zsiadłe mleko | wanilia | mus malinowy | świeże owoce|16 zł
Polish style panna cotta | curd | vanilla | raspberry sauce | fresh fruits
A do domu można zabrać jeszcze bezę. I znów świeżo wypieczona, pokruszona i zanurzona w delikatnie słodkim kremie waniliowym, który idealnie przykleja się do jej kawałeczków, uzupełniona o słodkie truskawki i borówki.
gar-18-550x309 gar-14-550x309
BEZA | krem waniliowo-limonkowy | tatar ze świeżych owoców|26 zł
meringue | cream vanilla-lime | tartare with fresh fruit
Stop.
Więcej nie daliśmy rady.
Tomku, szacunek. Znów Ci się upiekło 😉 Gratulacje z okazji okrągłej rocznicy i z niecierpliwością czekamy na jesienną kartę.
Autorem zdjęć i tekstu jest Kaszpir.
Gar u Jakubiaka – Warszawa, ul. Jasna 10, tel. 22 828 26 05 – Facebookmapa Google



There are no comments

Add yours