close
GRILLOWANIE – CZYLI WIZYTA W BURGER KINGU NIGDY JUZ NIE BĘDZIE TAKA SAMA…

GRILLOWANIE – CZYLI WIZYTA W BURGER KINGU NIGDY JUZ NIE BĘDZIE TAKA SAMA…

0udostępnień
23 czerwca 201349Przeglądy

Dzisiaj, dzięki uprzejmości  Wojciech Andrzej Żołnierek Pierwszy i Agi Żołnierek z www.obiektywem.com.pl, przedstawiam Wam przepis na domowe hamburgery. Smacznego!

 

Składniki:

  • MIELONE MIĘSO WOŁOWE O ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU OK 20% – 0,5 kg
  • POMIDOR, CEBULA, ZĄBEK CZOSNKU, SAŁATA, OGÓREK KISZONY,
  • MAJONEZ, KETCHUP, MUSZTARDA,
  • SÓL, PIEPRZ,
  • BUŁKA KAJZERKA 8 SZT.

0

 

 

Przygotowanie:

Mięso rozdzielamy palcami:

 

1

 

 

… dodajemy łyżeczkę soli…

 

2

 

 

… pół łyżeczki pieprzu…

 

3

 

 

… wyciśnięty ząbek czosnku…

 

4

 

 

Wlewamy odrobinę oliwy…

 

5

 

 

… i mieszamy rękami, od czasu do czasu zwilżając dłonie wodą, żeby mięso nie kleiło się do palców

 

6

 

 

NIE WYRABIAMY MIĘSA ZBYT DŁUGO ANI ZBYT MOCNO. ZACHOWA WTEDY SOCZYSTOŚĆ PO ZGRILOWANIU.MIĘSO ODSTAWIAMY I ZABIERAMY SIĘ ZA POKROJENIE WARZYW.

 

78910

 

 

GDY MAMY PRZYGOTOWANE WARZYWA, WŁĄCZAMY GRILL (EW.ROZPALAMY), BY OSIĄGNĄŁ WŁASCIWĄ TEMPERATURĘ. TERAZ PRZYGOTOWUJEMY BURGERY, PODCZAS TEJ CZYNNOSCI DŁONIE MUSZĄ BYĆ MOCZONE WODĄ; PRZYGOTOWUJEMY OSIEM PORCJI, W REKACH WYTACZAMY Z NICH KSZTAŁT KULISTY, POTEM SPŁASZCZAMY. MOŻNA KCIUKIEM NA ŚRODKU ZROBIĆ LEKKIE ZAGŁĘBIENIE, CO PODOBNO ZAPBIEGA POWRACANIU MIEJSCA DO KSZTAŁTU KULISTEGO…

 

11121314

 

 

15

 

 

JESZCZE KROIMY BUŁKI I WRAZ Z MIĘSEM UDAJEMY SIĘ W MIEJSCE GRILLOWANIA :)

 

GRILLOWANIE:

 

SUROWE BURGERY UKŁADAMY NA GORĄCYM RUSZCIE I GRILUJEMY NA KAŻDEJ STRONIE PO OKOŁO 3 MINUTY. NAJLEPSZYM MOMENTEM NA PRZEWRÓCENIE MIĘSA,JEST MOMENT KIEDY POWSTANĄ NA NIM BRĄZOWE PRĘGI OD RUSZTU GRILLA.

RÓWNOCZESNIE Z MIĘSEM GRILUJEMY BUŁKI, PILNUJAC ABY ICH NIE WYSUSZYĆ.

 

16 17 18 19

 

 

UKŁaDAMY PUZLE CZYLI ZŁOŻENIE HAMBURGERA.

 

SPÓD BUŁKI SMARUJEMY MAJONEZEM (DOSYĆ OBFICIE), UKŁADAMY LISTEK SAŁATY, ZNÓW TROCHĘ MAJONEZU, MIĘSO, CIUT MUSZTARDY (I MAJONEZ ;))) POMIDOR, CEBULKA, OGÓREK, POLEWAMY WSZYSTKO KETCHUPEM, ZAMYKAMY GÓRNA CZĘŚCIĄ BUŁKI I …

 

20 21 22 23

 

 

24

 

 

SMACZNEGO. TO CO PRZEŻYJECIE POZOSTAWI W WAS ŚLAD DO KOŃCA ŻYCIA…

 

25

 

 

Photo by: Agnieszka Żołnierek www.obiektywem.com.pl

Inicjator projektu: Daniel Qń Konieczny

Jak miło spędzić wieczór, czyli tatar razy dwa

Nie wszystko złoto, co się świeci, czyli Mateusz w Original Burger

Dodaj komentarz