close
Gdzie na dobrą rybę w Świętokrzyskiem? Część 1

Gdzie na dobrą rybę w Świętokrzyskiem? Część 1

0udostępnień

Tak, tak. Naprawdę nie trzeba jechać nad morze, by zjeść pyszną, smażoną rybkę. W Świętokrzyskiem jest kilka miejsc, w których ryba jest świeża, a smakuje nawet lepiej niż w nadmorskich kurortach. Nie wierzycie? To przeczytajcie. Dzisiaj pierwszy tekst na ten temat, a będzie ich więcej.

Jeśli będziecie jechać trasą 73 z Kielc w kierunku Tarnowa, Buska czy Chmielnika, to na pewno przejeżdżać będziecie przez miejscowość Śladków Mały. A w niej, tuż przy drodze, po prawej stronie obok sklepu spożywczego, znajdziecie działającą od lat malutką smażalnię ryb – Bar Karpik.

Bywam tam czasami, jeśli jestem w pobliżu, lub po prostu najdzie mnie chęć na dobrą rybę. W menu zawsze znajdziecie smażonego karpia, jesiotra, sandacza, dorsza i pstrąga, ale oprócz nich bywają także inne ryby – np. śledź, miętus, szczupak, halibut czy łosoś.

Ceny wahają się (w zależności od gatunku ryby i sezonu) od 6.90 zł/100 g po 13 zł/100 g. Na zdjęciu poniżej menu z soboty 29.06.2019:

Ja zamówiłem dla siebie jesiotra z frytkami, ogórkami małosolnymi i surówką żydowską (biała kapusta z chrzanem), kolega karpia, frytki i miks surówek.

Ludzi było full, na swoje rybki musieliśmy czekać ponad 20 minut, ale było warto. Po tym bowiem czasie na naszym stole wylądowały takie oto cuda:

Tego dnia karpia mieli wyłącznie w połówkach, co Paweł przyjął z aprobata, bowiem od samej Słowacji jechaliśmy głodni. Panierka cieniutka jak opłatek, tylko maka i sól, na panierce nieco masła czosnkowego (na życzenie) i można zajadać.

Frytki jak frytki, doskonały dodatek do ryby. Surówki świeże i bardzo smaczne. Ryba idealnie usmażona, karp jest tłusty, więc nie miał szans się wysuszyć. Bardzo, bardzo dobry zestaw.

Mój jesiotr był nieco mniejszy, ale smakowo niczym karpiowi nie ustępował. O ile karpia uwielbiam, o tyle jesiotr smakował mi nawet bardziej. Kawał dobrej, soczystej ryby.

Podsumowując: jeżeli będziecie mieli ochotę na dobrą, smażoną lub wędzona rybę – jedźcie do Baru Karpik. Jadam tam od lat i nigdy się nie zawiodłem. Ryba zawsze jest świeża i idealnie usmażona. Ceny może nie należą do najniższych, ale smak i jakość serwowanych tutaj ryb są warte każdych pieniędzy. Polecam gorąco.

Smażalnia Ryb Karpik – Śladków Mały 92, 26-020 Śladków Mały

Podcast nr 4 – Busem przez Świat

Lato 2019 w North Fish

Dodaj komentarz