http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2017/05/IMG_2344-1050x788.jpg

Food Porn, czyli kanapki z food trucków

Uwaga, będzie lubieżnie. Będzie soczyście i wyraziście. Będziecie się ślinić i pożądać. Będzie o kanapkach z food trucków.

Azja w Bule. Kaszpir opisywał kilka ich kanapek, które zjadł w restauracji. Ja miałem przyjemność zajadać się nimi na eventach w Rzeszowie i Ostrowcu Świętokrzyskim. Na początek Angry Bulgog – maślana bułka, wołowina bulgogi, bekon, cheddar, kolendra, cebula, chili, sałata i salsa śliwkowa. Mógłbym napisać, jak kapitalnie grają tutaj kawałki soczystej, marynowanej w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, soli, cukru, oleju sezamowego, cebuli oraz sezamu wołowiny, jak rewelacyjnie salsa śliwkowa podbija smak, jak aromatycznie pachnie kolendra, jak chili nadaje ostrości, jak dobrze pasuje tutaj cheddar i czerwona cebula, a bekon ubogaca całą kompozycję. Mógłbym, ale po co? Lepiej popatrzcie sami i dopowiedzcie sobie na pytanie: chcecie go zjeść czy nie?!

Kolej na Sweet Japan– wołowina, mango, ogórek, sałata, sriracha, sos kabayaki. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej! Świeży, egzotyczny smak. Z nutą pikantnej Srirachy, którą wielbię i dodaję gdzie mogę. A tu – proszę bardzo, jest w standardzie.

Mr Kimchi Pig to karkówka grillowana, cheddar, pikle azjatyckie, kolendra, chilli, sałata, salsa kim chi. Znowu jest egzotycznie i aromatycznie, szczególnie pikle i salsa nadają tutaj wyraźny smak Azji.

Na koniec jeszcze Wild Wasabi – wołowina, bekon, oshinko, marynowana cebula, rukola, kolendra, wasabi mayo, guacamole. Coś dla miłośników burgerów i Azji w jednym. Mamy tu bowiem klasycznego burgera z wołowiny w towarzystwie pikli i majonezu wasabi. Świetne, orzeźwiające, pikantne.

Dobra. Było wieloskładnikowo, pora na coś prostego. Bo w prostocie siła. Weźmy taki philly cheese steak, dla mnie najlepszą kanapkę świata. Jako pierwsi robili ją lata temu w trucku Soul Food Bus, następnie kolejki na zlotach ustawiały się do Beef Brothers,a teraz zjeść ją można w West Coast Toast i Na-Żartym.

Na-Żarty robi wersję klasyczną, w długiej bułce. W składzie grilowana polędwica wołowa, ser i papryka. I tyle. I więcej nie trzeba, bo smak jest obłędny. Spróbujcie sami, ich wersja philly smakuje, jak te, które jadłem w USA:

West Coast Toast dostaniemy Philly w formie wielkiego, napakowanego grillowaną wołowiną, serem i papryczkami tosta:

Smak obłędny, lekko pikantny i wyrazisty. Rano wpadnijcie do nich na tosta śniadaniowego – w chrupiącym chlebie zamknęli to, co najlepsze na śniadanie: chrupiący bekon, ser i jajka. Proste i pyszne:

Kanapkę z jajem i bekonem znajdziecie także w Nice To Eat You. Wzbogacona o sałatę i inne dodatki warzywne oraz pestki granatu i słonecznika, świetnie smakuje do porannej kawy:

Na lunch wybierzcie Cheese Pork, soczystą kanapkę z wieprzowiną i serem:

Albo ich sztandarową pozycję – Skurczybyka. To odważne i bardzo ciekawe finalnie połaczenie masła orzechowego i grillowanego kurczaka:

Zbyt ekstrawaganckie? Za dużo składników? To gońcie do Walentego Kani, przy odrobinie szczęścia traficie akurat na kanapkę z ozorem. Tutaj znajdziecie tylko dwa składniki: bułkę i duszony w sosie ozór. Mięciutkie mięso, mnóstwo sosu i naprawdę niczego więcej nie trzeba do szczęścia (o ile kochacie podroby):

A może wolicie żeberka? Soczyste, z nutą wędzenia, przyozdobione tylko surową cebulą i odrobinką zieleniny dla podkreślenia smaku? Jeśli tak, to znaczy, że powinniście odwiedzić B.B. Kings:

Michał turecki pisał o tej kanapce:  Ależ to była nieprawdopodobna rozkosz, grillowane a następnie duszone w winie żeberka w chrupiącym pieczywie. Takie mięso nie potrzebuje żadnych dodatków oprócz sosu w którym się dusiło. Absolutnie genialne. I nic więcej nie dodam, bo zawarł w tych słowach 100% prawdy i esencji.

Na koniec jeszcze krakowska klasyka, czyli maczanka krakowska z Andrus Food Truck. Jeśli jakimś cudem ktoś jeszcze tego nie jadł, to kilka słów wprowadzenia. Jest to ogromna bułka napełniona długo marynowaną i długo pieczoną w niskiej temperaturze karkówką. Jest kilka wersji, różniących się dodatkami, ale na początek warto zacząć od najprostszej lub wzbogaconej bekonem. Tu wszystko gra, pasuje i obłędnie smakuje. Porcja właściwie obiadowa:

Smacznego!

Azja w Bule – https://www.facebook.com/azjawbule/

Na-Żarty – https://www.facebook.com/nazartywarszawa/

West Coast Toast – https://www.facebook.com/westcoasttoastpl/

Nice To Eat You – https://www.facebook.com/nicetoeatyoupl/

Walenty Kania https://www.facebook.com/walentykania/

B.B Kings – https://www.facebook.com/extremegrilling/

Andrus Food Truck – https://www.facebook.com/AndrusFoodTruck/




There are no comments

Add yours