close
Festa in Tavola, czyli jak Paweł w Skarżysku pyszną pizzę zjadł

Festa in Tavola, czyli jak Paweł w Skarżysku pyszną pizzę zjadł

0udostępnień

Festa in tavola 
reklamuje się jako „wyjątkowe miejsce prowadzone z pasją i pomysłem, które urzeknie każdego doskonałą kuchnią i niebanalnym wystrojem.
Włoskie akcenty wystroju wnętrza to początek do kulinarnej podróży, w którą zaprasza naszych Gości Szef Kuchni-Marcin Parda, serwując klasyczne dania włoskie oraz nowoczesne dania kuchni polskiej opartej na świeżych produktach regionalnych. Sercem naszego lokalu, które czyni go tak wyjątkowym, jest tradycyjny włoski piec opalany drewnem, rozpalony do czerwoności jak ambicje naszego personelu.”

Restauracja znajduje się w Skarżysku – Kamiennej, na terenie Kombinatu Formy. A więc wybrałem się sprawdzić swoją formę, wyszło nieźle, a po wzmożonym wysiłku pojawił się głód. Udaliśmy się więc do Festa in Tavolo. Przysiedliśmy w wygodnych
 kanapach. W sumie nawet wyłożyć się tam można, co kusiło po wysiłku, lecz pojawiła się pani by przyjąć nasze zamówienie. Rozpoczęliśmy od Earl Grey’a , tu małe zaskoczenie – był dostępny w trzech smakach, oraz od
 kawy, która też okazała się dobra.


Studiowanie karty skończyło się na zamówieniu pizzy, jednej dla dzieciaków, drugiej
 dla nas. Postanowilismy spróbować Ruccoli.
 Zaciekawiony piecem, w którym wypiekana była pizza, postanowiłem uwiecznić na zdjęciach wszystkie etapy „produkcji” pizzy.
 Jest ona w całości robiona na oczach gości, wszystkie etapy można obserwować, mnie zaciekawiły
 składniki, a w szczególności szynka, która spoczywała splastrowana w specjalnym pojemniku. Każdą warstwę tych plastrów przedzielała przekładka (widać, że składniki są celebrowane
i należycie przechowywane). Szynka krojona w cieniutki plaster, gęsto nałożona na placek, 
który został odpowiednio rozwałkowany, co stwierdziłem już jedząc.

Ciasto wypiekło się znakomicie, odpowiednia grubość, tak jak powinno być, dodatki świeże, nakładane na 
placek tuż przed włożeniem go do pieca.

I teraz najlepsze – pizza wjechała do pieca, w środku którego stos z drewnem dawał moc godną wypiec dobrą pizzę. Dzięki temu pizza nabrała tego charakterystycznego aromatu i posmaku, jaki ma tylko pizza z pieca opalanego drewnem.


Rzeknę krótko: godny polecenia ten posiłek, a oglądanie pizzera przy pracy – rewelacja. 
Polecam bo zdecydowanie pyszne, składników jest dużo, są dobrej jakości, ciasto – poezja, a stosunek ceny do jakości ( 21-28 zł za pizzę) również na plus.

Fabryka Formy, w której mieści się Restauracja Festa in Tavolo, znajduje się w Skarżysku – Kamiennej, na ulicy Rejowskiej 99.

Autorem recenzji i zdjęć jest Paweł T.

 

[nggallery id=45]

 

 

Po prostu pyszna – zapiekanka w Kebab

Jak zepsuć dobry pomysł, czyli hamburger i hot dogi z Pizza Fast

Dodaj komentarz