http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2015/01/20141216_133823-1050x591.jpg

Eintopf rządzi, czyli Pot Spot ciągle garuje

Od ostatniej recenzji Pot Spot Food Trucka minęło już trochę czasu. Postanowiłem zatem sprawdzić, czy chłopaki nadal trzymają poziom. Zajrzałem na ich fanpage a tam informacja o menu, która zwaliła mnie z nóg. Osiem dań w codziennej ofercie. I jeszcze dodatkowo dwie kanapki. Tego nie mogłem przeoczyć. Ale znalezienie ich samochodu wcale nie było takie łatwe, bo często zmieniają miejsce i codziennie karmią w innym stołecznym Mordorze.

20150114_133246

W końcu namierzyłem ich przed najwyższym budynkiem biurowym w tej części Europy – Warsaw Trade Tower przy Chłodnej [i poprawiłem na Undercoverze].

20150114_134221

Węgierski gulasz wołowy
Kremowy Kurczak Stroganow
Wieprzowina Rogan Josh
Wieprzowina Chang Rai
Vege Chilli
Vege Curry Jalfrezi
i jeszcze:
Białe Chilli z kurczakiem
Krem z pomidorów

Kanapki:
Pulled Pork
Sloppy Joe

Niektóre z dań znam doskonale z poprzednich wizyt i zlotów. Ale ta oferta faktycznie wygląda imponująco. Bierzmy się zatem za jej próbowanie. Na początek gulasz wołowy (12 złotych) serwowany na ogół z kaszą gryczaną lub halouszkami.

20150114_133835 20150114_133906

Jako danie nie jest zbyt ostry, poza pysznym mięsem wołowym ma w sobie paprykę, cebulę, por i marchwekę. Podawany z pietruszką.  Idealny dla każdego, zawsze można poprosić o jego ostrzejszą wersję z chilli. Ja tam wolę standardowy :-)

No to pora na coś wschodniego. Wieprzowina Chang Rai (13 złotych) to danie inspirowane kuchnią tajską. Coś pomiędzy gęstym sosem a zupą świetnie komponuje się z ryżem i kolendrą. Wyraźnie wyczuwa się w nim sos rybny ale także limonki. Moje odkrycie i z pewnością będę do niego wracać.

20150114_134316 20150114_134503

Wróćmy na chwilę do Europy i skuśmy się na Kremowego Kurczaka Stroganow (11 złotych). Klasyka naszej kuchni – mięciutkie mięso z kurczaka, pieczarki i masa innych dodatków w intensywnym sosie ze śmietaną. Ja lubię z dodatkiem kuskusu.

20150118_140249 20150118_140411

Macie dość? Ja jeszcze nie, więc próbujemy dalej :-) Tajskie czyli tajskie curry z kurczakiem i pieczoną dynią (12 złotych), które ewoluowało i ewoluuje dalej, ale należy do moich ulubionych dań. Niezbyt ostre i trafiające w gust wielu klientów.

20140921_153702_Android 20140921_153705_Android

I oczywiście nieśmiertelne Vege Chilli (9+2 złote za dodatki) z nachosami, kolendrą, serem; cheddar i jalapeno. Tu w wersji białej. Bez dodatków:

20141106_125820 20141106_125823

I z dodatkami:

20141106_130317 20141106_130331

Byłbym zapomniał o Vege Curry Jalfrezi (10 złotych) pełnym doskonałych warzyw złamanych niezbyt ostrym curry. Kalafior, ciecierzyca, papryka, bakłażan, pomidor, cebula i domowa pasta jalfrezi gotowane na wywarze warzywnym bardzo podpasują wegetarianom.

20150114_135948 20150114_140046

Na koniec zostawiłem sobie miejsce na kanapki, które pojawiły się w ofercie na próbę we wrześniu i chwyciły. Do dziś stanowią niezłe uzupełnienie oferty zup a przy okazji zastępują burgery. Pierwsza z nich to Sloppy Joe (14 złotych) z mieloną wołowiną w sosie BBQ przyprawiona serem, nachosami i jalapeno.

20141209_144736 20141209_144753 20150114_135030

Druga to Pulled Pork (mała porcja mięsa 10 złotych, duża 15 złotych). Klasyk, czyli wolno pieczona wieprzowina podawana jako rozwłókniona i wręcz rozpływająca się w ustach. Tylko z sałatą i sosem BBQ.

20141216_133500 20141216_133823

Nadal głodni? Chyba żartujecie :-)

No to na koniec absolutna nowość, anonsowana już na Targu Śniadaniowym – koreańska zupa kimchi (6-7 złotych). Wyjątkowo ostra, na bazie kiszonej kapusty, odpowiednio wzmocniona papryczkami jalapeno będzie niezłym wyzwaniem dla waszych żołądków. Polecam – zwłaszcza na zimne dni. Już jest przebojem i na pewno zagości na dłużej w menu.

20150117_113203 20150117_113208

Pora na podsumowanie. Mam naprawdę wielki szacunek dla kucharzy z Pot Spota za konsekwentne działanie, za upór w przybliżaniu nam smaków z coraz to nowych części świata, za utrzymywanie poziomu i miłość do gotowania. Na imprezach zdominowanych przez burgery i kiełbasy zawsze stoją z boku i czekają na prawdziwych amatorów dobrej kuchni. Trafiają w gusta wegetarian, wegan i osób, które mają już dość hipsterskich wynalazków.

I mam nadzieję, że w tym sezonie zaskoczą nas kolejnymi nowymi daniami. Ja najbardziej czekam na ramena :-) więc poprzeczkę stawiam dość wysoko.

Pot Spot Food Truck na Facebook: https://www.facebook.com/potspotfood

Kaszpir




There are no comments

Add yours