http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2015/01/IMG_20150129_212807-1050x778.jpg

Debiut prosto z Lublina, czyli Edek w Smart Pizza

Po przeprowadzce z Krakowa, stwierdziliśmy z lubą, że należy znaleźć dobrą szamę w okolicy – w naszym przypadku, jako że jesteśmy wielbicielami jadła wywodzącego się z Włoch i okolic, padło oczywiście na pizzę.

Długo zwlekaliśmy z odwiedzeniem lokalu w pobliżu naszego miejsca zamieszkania – SmartPizza – tak się zwie nieduża restauracja-pub znajdująca się na spokojnym osiedlu Czuby przy ulicy Agatowej 16. Jak większość pizzerii oferują pizzę na dowóz oraz różne promocje.

Wnętrze lokalu jest ciekawe, wysoki sufit z surowego betonu, wygodne kanapy oraz krzesełka. Wszystko nowoczesne i trochę industrialne – klimat nadający się do posiedzenia wieczorem przy piwku ze znajomymi jak i do spałaszowanie obiadu wraz z rodziną.

IMG_20150129_213550

Pizzeria oferuje 35 rodzajów placków, parę sałatek, makarony i burrito(!?), które nijak nie pasuje do menu ale nie czepiajmy się – w końcu każdy znajdzie coś dla siebie.

Spośród dość szerokiego menu wybraliśmy placek nazwany NEW JERSEY średnicy 32 cm w kwocie 21,50 zł (do wyboru jeszcze rozmiar 42cm znakowany jako MEGA). Po niecałych 20 minutach (byliśmy jedyni w lokalu) przywędrował do nas pachnący talerz, na którym, prócz standardu – sos i ser, znalazły się również pieczarki, oliwki czarne i zielone, czosnek i świeże pomidory. I co? I po pierwszym kęsie wiedziałem, że jestem w niebie. Ciasto takie jak lubię, cienkie, od spodu delikatnie przyrumienione, brzegi z niewielkimi bąblami również pięknie przypieczone. Mój zachwyt z każdym kęsem pogłębiał się. Użyto wysokiej jakości składników, sos pomidorowy nie dominował, oliwki smakowały jak oliwki, nie jak styropian o wyglądzie oliwek, czosnek był czosnkiem, nie granulatem czosnkowym, a ser smakował serem, a nie wyrobem seropodobnym. Mógłbym przyczepić się do pomidorów bo były blade i raczej nie „dojrzewały w pełnym słońcu” jak to lubią w reklamach mówić, ale nie wymagam zbyt wiele, bo w końcu mamy koniec stycznia Zaznaczyć trzeba, że składników było tyle ile potrzeba, równo rozłożone, nie brakowało oliwek (zarówno czarnych i zielonych co się rzadko zdarza) ani pieczarek, w każdym kęsie znajdowała się eksplozja smakowa mieszanki wszystkich składników. Moja luba stwierdziła, że czosnek za bardzo wysuwa się na prowadzenie, ale dla mnie było idealnie.

IMG_20150129_212807 IMG_20150129_212819

I teraz gwóźdź programu. Ketchupu nie uświadczysz! Kocham już na wstępie lokale, w których nie ma ketchupu. Do zamówienia dostaliśmy 2 sosy – pomidorowy oraz czosnkowy, ale o tym dalej.

Na stoliku stały również dwa rodzaje oliwy(!). Jedna pikantna – w której pływały suszone oraz podsmażone (a przynajmniej tak to wyglądało) plastry papryczki chili i ziele angielskie. Idealna dla tych lubiących podkręcić smak na ostro. Druga – z liściem laurowym, świeżym liściem bazylii i kuleczkami ziela angielskiego – niebiańsko delikatny smak dla tych co lubią na łagodnie! Idealny i przeze mnie wymagany dodatek do każdej pizzy.

IMG_20150129_212853_1

A wracając do sosów, które najprawdopodobniej są robione ma miejscu, co postaram dowiedzieć się przy najbliższej okazji:

Pomidorowy – wyczuwalny smak pomidorów i ziół prowansalskich. Smaczny.

Czosnkowy – duże zaskoczenie! Wyczuwalny smak świeżego ogórka(albo nam się coś na kubkach smakowych poprzestawiało)! Mega. Wywołał u mnie zacisk mięśni mimicznych twarzy wywołując uśmiech jakby pierwszy raz zasmakował mlecznej czekolady. Super sprawdziłby się jako dip do nachos lub czegokolwiek jako, że nie uznaję sosów do pizzy.

IMG_20150129_212911

SmartPizza – lokal ten mogę polecieć z czystym sumieniem wszystkim tym, którzy lubują się w pizzach „lekkich”, zwartych i nie zapychających grubym drożdżowym ciastem. Aczkolwiek jest i dla nich opcja – grube ciasto za dodatkowe 5 zł.

Nie pozostaje mi nic innego jak jeszcze sprawdzić ten lokal przy większym obłożeniu podczas weekendu oraz spróbować innych pozycji z menu – makaronów.

Z pozdrowieniami ze stolicy cebularzy – Lublina

Edek Ziel Aż

SmartPizza, Agatowa 16, Lublin

WWW: http://smartpizza.pl