http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2016/08/2-1050x788.jpg

Chicken Cafe – burgery z kurczakiem

Jakoś nie do końca przemawiają do mnie kanapki z kurczakiem, czy to serwowane w Burger Kingu, Mc Donaldsie czy nawet w KFC. Kiedyś myślałem, że jak burger, to tylko z wołowiną. Dzisiaj trafiłem do miejsca które nieco to przekonanie zmieniło.

W Chicken Cafe, otwartym niedawno małym lokalu w krakowskiej dzielnicy Podgórze, specjalnością jak sama nazwa wskazuje, jest kurczak. Występuje w zestawach śniadaniowych w postaci drobiowych kiełbasek, w zestawach lunchowych, w postaci skrzydełek i w burgerach. Póki co moje doświadczenia w temacie burgerów z kurczakiem nie były najlepsze, ale byłem bardzo ciekaw czy wizyta w Chicken Cafe będzie w stanie to zmienić.

7 5 6

Kilka minut po południu zjawiłem się w lokalu i po szybkim spojrzeniu na menu, postawiłem na klasyka. Burger klasyczny składa się z piersi kurczaka smażonej w tempurze, sałatki coleslaw z czerwonej kapusty i zielonego ogórka. Piękno tkwi w prostocie, prawda? Siadam przy jednym z kilku stolików i po około 10 minutach, sympatyczna pani kelnerka przynosi mi świetnie wyglądającego burgera. Od razu rzuca się w oczy bułka w typie brioszki, dość nietypowa jako otulina dla burgera. Po pierwszym gryzie czuć, że nie jest to przypadkowa kompozycja. Kurczak gra tutaj zdecydowanie pierwsze skrzypce, panierka jest lekko chrupiąca i delikatna, a mięso soczyste i pełne smaku. Smaku kurczaka a nie przypraw. Uważam, że to świetny pomysł, żeby nie traktować dobrego mięsa dziesiątkami przypraw, a jedynie delikatnie je posolić aby wydobyć aromat. Tutaj kurczak smakuje kurczakiem. Do tego świetne dodatki, chrupiąca czerwona kapusta którą wprost uwielbiam i równie świeży zielony ogórek. Bułka o lekkim maślanym aromacie nie rozpada się i idealnie dopełnia świetnego burgera. Jako dodatek do burgera wybrałem frytki i się nie zawiodłem. To były jedne z lepszych frytek jakie jadłem w Krakowie, przywoływały wspomnienia dzieciństwa, kiedy kroiło się w domu ziemniaki i samemu (albo z pomocą Mamy) smażyło na głębokim tłuszczu. Chrupiące z wierzchu, miękkie i puszyste w środku. Po prostu doskonałe.

1 2 3 4

Powiem szczerze, że długo czekałem na powiew świeżości na krakowskim rynku burgerów. Dzisiaj ten powiew świeżości otrzymałem. W przyjemnie, skromnie ale z pomysłem urządzonym lokalu, spotkałem się z bardzo sympatyczną obsługą i naprawdę dobrym jedzeniem. Od dzisiaj nie będe już tak niechętnie podchodził do burgerów z kurczakiem. A do Chicken Cafe będę wracał, bo to najprzyjemniejsza nowość na krakowskim street foodowym rynku od dawna.

Michał Turecki

Ceny:
Burger Klasyczny – 18 zł

Chicken Cafe, ul. Brodzińskiego 4, Kraków

Strona na Facebooku: https://www.facebook.com/chickencafekrk