http://streetfoodpolska.pl/web/wp-content/uploads/2013/10/IMG_20130809_194756.jpg

Carmnik, czyli burgery z sopockiego food trucka

Dzisiaj recenzja nadesłana przez Michała Saks. Wypełnia ona kolejną biała plamę na mapie trójmiejskich street foodów. Publikujemy z przyjemnością i czekamy na więcej:

 

Carmnik to jeden z pionierów Food Truckowego trendu na trójmiejskiej scenie street foodowej. Nazwa to orginalna zabawa fonetyczno językowa angielskopolskim znaczeniem słów. Oznacza: ‚car’ – samochód, a całość czytana fonetycznie ‚carmnik’ to po prostu polski karmnik, czyli samochód karmnik.

Design tracka jest bardzo spójny z nazwą. Zwracał moją uwagę wielokrotnie na ulicach zanim udało mi się namierzyć miejsce jego postoju. Truck wygląda jak wielki drewniany karmnik dla ptaków. Najczęstsze miejsce postoju busa to placyk przy przejściu podziemnym popularnego sopockiego deptaka Monte Cassino pod Aleją Niepodległości.

IMG_20130809_194238 IMG_20130821_180124 IMG_20130821_180454

Carmnikowe specjalny trafiły prostą drogą przez żołądek do mojego serca. I często będąc w pobliżu zajeżdzam najczęściej na Cheeza lub kanapkę specjalną, jeśli jest w ofercie.

CHEEZ – to co wyróżnia Carmnik, w każdej wersji burgera to świetne pieczywo, maślane, delikatnie słodkie, idealnie podpieczone, nie za miękkie, nie za kruche. Dobrze współpracujące przy konsumpcji burgera do samego końca. We wnętrzu znajdziemy  świetną wołowinę, zawsze soczystą. Choć nie pada pytanie o stopień wysmażenia przy składaniu zamówienia, nigdy nie okazało się to problemem. Zawsze zamawiam w ciemno i dostaje kotlet po prostu taki jaki ma być. Składnikiem, w mojej subiektywnej ocenie wynoszącym tą kanapkę mocno ponad średnią jest chutney z czerwonej cebuli idealnie dopełniający całą kompozycje i nadający jej świetną konsystencję. Rewelacja!!!

IMG_20130809_194756

(Kanapka Specjalna) KURKA BURGER – czyli wszystko to co w Carmniku najlepsze super pieczywo, bardzo dobre soczyste mięso plus dodatkowo: tytułowe kurki, sadzone jajko, pesto z pietruszki, plus wędzony majonej. Absolutnie przekozacko udana i sycąca kompozycja. Czekam na kolejny sezon kurkowy, by ze 100% pewnością stwierdzić że to Burger wybitny!

IMG_20130821_180816

CARMNIK, będąc w Trójmieście trzaba koniecznie spróbować! (Smakołyków z Carmnika spróbować będzie można m.in. na niedzielnym zlocie trójmiejskich food trucków w Gdyni.)

Autorem wpisu i zdjęć jest Michał Saks, www.michalsaks.com