close
Burgerowa klasyka z food trucków

Burgerowa klasyka z food trucków

0udostępnień

Tym razem było bez udziwnień. Postanowiłem, że na zlocie krakowskim zjem burgery najprostsze, bo przecież najlepsze są rzeczy proste, jak mawiał Franz Fiszer. A więc najpierw poszedłem do Burgertaty, którego Michał Turecki nie raz tutaj zachwalał:

20150815_100633

Wybrałem burgera Cheese & Bacon (13 zł). Po kilku chwilach otrzymałem zawiniątko z apetycznie pachnącą zawartością:

20150816_105934 20150816_105936 20150816_105959 20150816_110003

Burger jest mniejszy od tych z np. warszawskich trucków, dzięki czemu trzyma się go wygodnie. Mięso wysmażono zgodnie z życzeniem, na różowo w środku, więc było soczyste. Dodatki zagrały dobrze, jedynie usunąłem pomidora po dwóch gryzach. Reszta bez zarzutu, całość podkręcona dobrym barbekiem. Naprawdę bardzo smaczny burger i do tego za niewielkie pieniądze. Warto.

W The Beef Brothers burgera nie jadłem od zeszłego roku. Jakoś tak się składało, że co zlot to wprowadzali jakąś nową kanapkę i skupiałem się na nich. Tym razem przywieźli tylko burgery i genialne, smażone na łoju frytki:

20150816_155839 DSC_4776

Tutaj także postanowiłem pójść w klasykę i zamówiłem Cheese (17 zł). Maciek tylko upewnił się, że do burgera ma nie dawać pomidora i po kilku chwilach trzymałem już w rękach taką oto piękność:

20150816_120424 20150816_120441

Jak widzicie w Cheesie, zgodnie z nazwą, główną rolę odgrywa ser, a właściwie 3 porcje sera szwajcarskiego. Poza tym bułka smarowana klarowanym masłem, pyszna, soczysta wołowina, sosy, czerwona cebula, sałata i… już.

20150816_120501 20150816_120506

Burger jest genialny, klasyczny, smakuje obłędnie i chce się do niego wracać.

Wojtek J. zamówił dla siebie i żony burgera Smazeny Syr, którego nie próbowałem, ale Wojtek mówił, że pyszny i bardzo sycący:

DSC_4839

Podsumowując: oba burgery warte wydanych pieniędzy, oba pyszne, choć w smaku kompletnie różne, obu warto spróbować. Z jednej strony często myślę, że mam już przesyt burgerów, ale od czasu do czasu sięgam po nie jednak i czuję się zadowolony. Zauważyłem jednak, że chętniej jadam teraz klasyki niż eksperymentuję z dodatkami. Zarówno w Burgertacie jak i Beef Brothers klasykę robią dobrze. I tak trzymać!

foto: własne, Wojtek Jarno

Burgertata: https://www.facebook.com/burgertatavan

The Beef Brothers: https://www.facebook.com/streetFoodPatrol

Żeberka w roli głównej oraz corned beef po polsku

Le Pizzette di Rebecca, czyli prosto i smacznie

Dodaj komentarz