close
Bekon i winogrona to wspaniałe połączenie, czyli pizza Pod Trójką

Bekon i winogrona to wspaniałe połączenie, czyli pizza Pod Trójką

3udostępnień

Gdzie można iść coś zjeść z pięciolatką, która długo nie usiedzi w miejscu? W Kielcach na przykład do Pizzerii Pod Trójką, która dysponuje wspaniałym, dużym ogrodem, ze zjeżdżalniami, huśtawkami, tablicami do rysowania i mnóstwem miejsca do biegania. Położona na samym początku ulicy Sienkiewicza pizzeria nie raz zaskakiwała nas świetną pizzą i, w konsekwencji powyższego, trafiła na naszą listę Street Food Polska Poleca.

 

A więc wzięliśmy córkę do Pizzerii Pod Trójką, gdzie ona mogła oddać się nieskrępowanej zabawie, a my konsumpcji świetnej pizzy. Jak zwykle wzięliśmy dużą (40 cm), dwie różne połówki. Do tego litr Coca Coli (była promocja).

 

Pierwsza połówka to coś, czego zawsze chciałem Pod Trójką spróbować – Rukola z Winogronem i Boczkiem (31 zł), druga Parmeńska (31 zł). Jak pisałem – była promocja, więc za pizzę i Colę zapłaciłem tylko 30 zł. Zgodnie z sugestią pizzaiolo nie wzięliśmy żadnych dodatkowych sosów, co okazało się dobrą decyzją, bo pizza naprawdę nie potrzebowała już żadnych dodatków.

 

Po niedługim czasie pizza wylądowała na stoliku, a z naszych piersi wyrwał się okrzyk zachwytu:

 

[singlepic id=931 w=320 h=240 float=]

 

Przez chwilę syciliśmy oczy i powonienie, a potem zaczęliśmy jeść.

 

Rukola z Winogronem i Boczkiem. Sos pomidorowy, mozarella, oregano, chrupiący boczek, rukola z czosnkiem, winogron, orzech włoski, parmezan – to składniki tej połówki.

 

Powiem Wam, że o ile na początku wydawało mi się takie połączenie smaków dość egzotyczne, to po pierwszych kęsach stałem się zaprzysięgłym miłośnikiem tej pizzy. Cieniutkie, rewelacyjnie wypieczone ciasto, chrupkie na brzegach, sprężyste – pyszne. Ale najlepsze było zestawienie słonego, chrupiącego boczku ze słodyczą czerwonych winogron. Po prostu poezja, naprawdę nie spodziewałem się, że będzie to tak genialne połączenie. Do tego wyraźnie wyczuwalny w tle posmak rukoli i czosnku (uwielbiam!). Sery również robiły dobrą robotę – łagodna mozarella ciągnęła się od spodu, z wierzchu ostrości dodawał starty parmezan. Orzech włoski występował raczej w tle. Pizza zdecydowanie godna polecenia!

 

[singlepic id=932 w=320 h=240 float=]

 

Parmeńska. W składzie znajdziemy sos pomidorowy, mozarellę, oregano, rukolę lub szpinak do wyboru (ja wybrałem szpinak, bo rukola była na pierwszej połówce), szynkę parmeńską, świeże pomidory i parmezan.

 

Pizza dla zwolenników tradycyjnych włoskich smaków. Mnie urzekło połączenie świeżego szpinaku i szynki. Wyrazisty smak tych składników górował, od czasu do czasu do głosu dochodził pomidor, łagodząc słoność szynki, ale kiedy robiło się zbyt lekko, dawał o sobie znać parmezan. Ta połówka również rewelacyjna i godna polecenia, chociaż po boczkowo-winogronowej rozpuście wydawała się mniej wyrazista. Ale powtórzę – również była świetna.

 

[singlepic id=933 w=320 h=240 float=]

 

Podsumowując: Pizzeria Pod Trójką to kapitalne miejsce na rodzinny obiad. Zjecie tutaj rewelacyjną pizzę, a dzieci będą miały gdzie się wyszaleć. Dla niektórych wadą może być to, że nie podają sztućców ani talerzy, jedynie papierowe tacki, ale mnie to kompletnie nie przeszkadza, bo smak pizzy rekompensuje wszystko. A w taką pogodę, jaka była we wtorek, ten ogródek wydaje się po prostu oazą w centrum miasta. Wpadajcie, bo warto!

 

Piwo dla mnicha, czyli recenzja Westmalle Trappist Extra

Od bułki z kotletem do świetnego burgera, czyli metamorfoza „Yummie”

Dodaj komentarz