close
Bąkowo Zohylina – kuchnia góralska na najwyższym poziomie

Bąkowo Zohylina – kuchnia góralska na najwyższym poziomie

0udostępnień

Kiedy jechaliśmy do Zakopanego usłyszeliśmy kilka rad, wśród których wybijała się jedna: dobrego jedzenia nie szukaj na Krupówkach (jak pamiętacie z postu o Jazz&Burger od każdej reguły są wyjątki). Dużo dobrego słyszeliśmy o lokalu pod nazwą Bąkowo Zohylina. Gwoli ścisłości – Bakowe Zohyliny sa dwie – Niźno bliżej Krupówek i Wyźno bliżej skoczni. My trafiliśmy do tej pierwszej, wystarczy na mostku  na Krupówkach odbić w bok i przejść ze 250 metrów.

IMG_1861 IMG_1860 IMG_1859

Lokal urządzony w typowo zakopiańskim stylu, w drewnie, ściany obwieszone gadżetami, przytulnie i ciepło:

IMG_1856

Pora wybrać coś do jedzenia. Zerkamy więc w menu:

IMG_1830 IMG_1831 IMG_1832 IMG_1834 IMG_1835 IMG_1836 IMG_1837 IMG_1838 IMG_1839 IMG_1840

Na start zamawiamy rydze z patelni (27 zł) i kwaśnicę po góralsku (10 zł).

Rydze dostajemy na gorącej patelni, jeszcze skwierczą. Sa pyszne, soczyste i pochłaniamy je z prędkością światła, mimo iż parzą usta:

IMG_1849

Kwaśnicę dostajemy w kociołku.

IMG_1844

Pierwsza łyżka i na twarzach malują nam się uśmiechy. Jest idealna! Esencjonalna, pachnąca wędzonką i grzybami (kawałki jednego i drugiego znajdziemy w zupie). Kapusta mięciutka, ziemniaki cięte w drobną kostkę również. Smak po prostu boski. Kwaśnica znika z talerzy w tempie równie błyskawicznym co rydze.

IMG_1845

Teraz na stół wjeżdżają pierogi z rydzami (26 zł). Spodziewałem się klasycznych, z wody, ewentualnie lekko podsmażonych. W Zohylinie jednak podają je smażone w głębokim tłuszczu, dzięki czemu są mega chrupiące, a środek długo pozostaje gorący. Są rewelacyjnie doprawione, pachną grzybami i myśl, by na talerzu pozostawić choć jednego wydaje się zbrodnią. Pierogi okraszone są skwarkami z cebulą i kapustą, miedzy nimi znajdziemy także kilka marynowanych rydzów w towarzystwie chrupiącej cebulki i skawrek:

IMG_1846 IMG_1847 IMG_1850

Na koniec pieczona golonka (7 zł/100 g), do której domawiam opiekane ziemniaki (5.50 zł) i kapustę zasmażaną z grzybami (8 zł):

IMG_1851 IMG_1853 IMG_1855

Skórka jest idealna – kleista i soczysta, mięso mięciutkie i także soczyste, ziemniaki jak ziemniaki, ale kapusta – mistrzostwo świata! Mógłbym ją jeść jako danie główne.

IMG_1857

Podsumowując: Bakowo Zohylina to miejsce, gdzie znajdziecie pyszną kuchnię góralską. Świetny klimat, świetna obsługa, a przede wszystkim świetne jedzenie, warte każdej wydanej złotówki. Czuć, że to nie jest miejsce nastawione wyłącznie na zarabianie dutków, ale miejsce, gdzie szanuje się zarówno jedzenie jak i klienta. Chcieliśmy powtórzyć ucztę w sobotę,niestety – okazało się, że wszystkie stoliki są już zajęte i zarezerwowane. Pamiętajcie więc, żeby w weekend wcześniej zarezerwować stolik bo naprawdę warto. Z przyjemnością wrócę do Bąkowej Zohyliny przy następnej wizycie w Zakopanem. Czego i Państwu życzę.

Bąkowa Zohylina – Niznio – ul. Piłsudskiego 6, 34-500 Zakopane

Bąkowa Zohylina – Wyźnio – ul. Piłsudskiego 28a, 34-500 Zakopane

WWW: http://www.zohylina.pl

Polsat Food Network i Travel Channel Patronami medialnymi Street Food Polska!

Cristina Ristorante e Pizzeria – pyszna pizza w Zakopanem

Dodaj komentarz