To danie to jeden filarów kuchni podlaskiej. Ultra prosta, sycąca i przepyszna potrawa. Nie wyobrażam sobie być na Podlasiu czy Suwalszczyźnie i nie zamawiać tego w każdej knajpie, do której wejdę.


Potrzebujemy: ziemniaków, jajek, mąki, boczku, podgardla i/lub dobrej kiełbasy, pieprzu, soli.
Wykonanie: ziemniaki trzemy jak do placków ziemniaczanych. Dodajemy mąkę i jaka, pokrojone w kostkę i podsmażone na smalcu boczek i kiełbasę, przyprawy do smaku- ja oprócz soli i pikantnej mieszanki z pieprzem dodałem jeszcze majeranek i świeży koperek, a także pokrojone namoczone grzyby. Mieszamy. Ilość mąki i jajek regulujemy podczas mieszania, tak jakbyśmy robili ciasto na placki ziemniaczane. Jeśli ziemniaki puszczą dużo wody, lekko je odciskamy i odlewamy zbędny płyn, ale babka piecze się dość długo, więc wilgoć powinna spokojnie odparować.

Foremki keksowe lub na pasztet (te prostokątne) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Napełniamy masą ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około 1.5 – 2 godziny, zależnie od wielkości foremek, grzanie góra – dół.


Serwowanie: można jeść od razu po wyjęciu z pieca, ale moim zdaniem najlepsza jest po schłodzeniu, pokrojona w plastry i odsmażona na chrupko na patelni. Podawać można z sosem grzybowym lub dobrą śmietaną albo jogurtem lub kefirem.
Wybrana opinia na temat przepisu: „Bardzo dziękuję za przepis na babkę ziemniaczaną. Idealnie rozwiązała mój problem z synkiem – niejadkiem. Odkąd ją piekę, nie ma już „zjedz chociaż mięsko, a ziemniaczki zostaw” bo Robuś zjada wszystko. I rośnie jak na drożdżach, jest aktualnie największym siedmiolatkiem w szkole – 127 kg żywego srebra!” /Anna Maria Cz., miłośniczka krzyżówek z hasłem, Czeladź/
PRO-TIP: lubię czasami dodać do masy namoczonych i pokrojonych suszonych grzybów. Bardzo fajnie wzbogacają smak, a pasują idealnie do podlaskiej kuchni. Jeśli zastąpicie mięso grzybami, otrzymacie świetną wersję wegetariańską. Wodę powstała podczas tarcia ziemniaków odlewam, a podlewam wodą z grzybów, daje niesamowity aromat.
